İlk biyonik gözler, onlarca yıldır görmeyen insanlara yeniden ışık vermeye başladı. Biyonik gözün taşıyıcıları resmi olarak yine de ‘kör’ olsalar da, yeni teknoloji sayesinde hayatları önemli derecede değişiyor. Amerika’lı Larry Hester, biyonik gözü ilk kullanan insanlardan biri. Cihaz Larry’ye sadece ışık ve karanlığı ayırma yetisi kazandırsa da, bunun o ve ailesi için ne anlama geldiğini aşağıdaki videoyu izleyerek görebilirsiniz.
Argus II Retinal Protez Cihazı, protezin insana yerleştirildiği operasyonu da gerçekleştiren Duke Göz Merkezi tarafından yürütülen bir araştırmanın sonucunda, Second Sight Medikal Cihazlar firmasınca geliştirilmiş. 30 denek üzerindeki testlerden başarılı sonuçlar alınmış durumda. Alternatifi olan diğer versiyonları da dünyanın çeşitli yerlerinde deneme aşamasında.
Biyonik gözler, koklear implantlara benzer bir prensip dahilinde işlev görüyor. Cihaza gelen ışık bir kamera tarafından tespit edilerek elektrik sinyaline dönüştürülüyor. Cihaz üzerindeki 60 elektrota sahip retinal implant doğrudan optik sinire bağlanıyor ve bu yolla veriyi beyne iletebiliyor. Argus II’nin testler sırasında sağladığı en iyi görüş denemesi 20/1620 değerindeydi. Bu da körlük sınırının hemen altı olarak kabul ediliyor.
Argus II, özellikle dünya çapında 1,5 milyon kişiyi etkileyen bir genetik bozukluk olan ‘retinitis pigmentosa’ başta olmak üzere diğer retinal bozulmalara sahip hastalara yönelik olarak üretilmiş. Bu tip retinal bozulmaların tedavisi bugüne değin yapılamıyordu.