Astronotlar bir gün Ay’da uzay üssü inşa etmek yerine binaları 3D yazıcılarda mı yazdıracak? 2013 yılında Avrupa Uzay Ajansı ESA’nın endüstriyel ortaklarıyla yaptığı çalışmalar, Ay’ın kaynaklarını kullanarak 3 boyutlu yazımların mümkün olabileceğini gösteriyor.

Dünyamızın atmosferi bizi Güneş’ten gelen zararlı radyasyondan, ani ısı değişikliklerinden ve meteorlardan koruyor. Ay’da kurulacak bir üssün de içinde yaşayacaklara benzer korumaları sağlaması gerek. Ay yüzeyindeki regoliti (pudra gibi olan toz katmanı) kullanarak 3 boyutlu yazdırılmış bloklarla yapılacak Ay binaları, içinde barınanlara benzer koşulları sunabilir. Bu nedenle ESA, yoğunlaştırılmış Güneş ışığı yardımıyla regoliti sıvılaştırmayı ve bağlayıcı sıvı olarak kullanmayı amaçlıyor.

3D-printing_a_lunar_base_video_production_full

Peki pratikte 3 boyutlu yazıcıların Ay üssü kurması nasıl mümkün olacak? Mimari tasarım firması Foster+Partners, bütün bir Ay üssünün 3 boyutlu yazıcılarla nasıl oluşturulabileceğinin tasarımı üzerinde çalışmış. Ay’ın güney kutbundaki Shackleton Krateri, üssün kurulacağı yer olarak belirlenmiş. Bu bölgenin seçilme nedeni Güneş ışınlarının bu bölgeyi neredeyse sürekli aydınlatması ve böylece Güneş enerjisinden en verimli biçimde yararlanılabilmesi.

Genelde Ay yerleşimi için geliştirilen bütün projeler uzun süre değerlendirmeye tutuluyor. Yine de yetkililer atılan her adımın küçük bile olsa gelecekte AY kolonilerinin kurulabilmesi için faydalı girişimler olduğunu söylüyor. Geçtiğimiz ekim ayında ESA 350 uzmanın katıldığı iki günlük bir çalıştay düzenledi. Burada tartışılan yapı teknikleri ve tasarımlar arasında 3 boyutlu yazıcılar kullanılarak inşa edilecek üs projesi de vardı. Öyle görünüyor ki böylesi bir teknik, gelecekte standartları belirlemede temel ögelerden biri olabilir.