Klasik şehir efsanesi gibi! Ama değil. Tayvanlı üniversite öğrencisi Lian Kao gerçekten kontak lenslerini değiştirmediği için kör oldu.
Kontak lens ve göz arası boşlukta oksijen sevmeyen mikroorganizmaların üremesi için ideal. Bu mikroorganizmalar arasında kornea ile beslenenler de var! Baş tehditse akantamoba!
Akantamoba adlı amip doğrudan insan dokusu ile beslenmiyor; bakteriyle besleniyor. Kao’nun korneasında bakteri enfeksiyonu başlayınca, amibin beslenip koloni kurması için gerekli ortam oluşmuş. Ardından, gözün daha derinlerindeki bakterileri yemek için Kao’nun gözünü oymaya başlamış.
Bu duruma Akantamoba Keratit deniliyor. Kontak lensleri dezenfekte etmemekten kaynaklanabiliyor. Bazı lens temizleyicilerin de Akantamoba’ya uygun korunma sağlamadıkları için piyasadan çekildiklerini hatırlatmalı. Lensleri temizlemek kadar, çıkartmak da gerekiyor. Kao lenslerini altı ay çıkartmamış; hem lensleri ile uyumuş hem de onlarla denize girmiş. Yüzme havuzları genelde Akantamoba içerdiğinden risk büyük oranda artıyor.
Wan Fang hastanesinden Dr. Wu Jian-Lang şöyle diyor: “Oksijen eksikliği epitelyal doku yüzeyini yok edebilir; burada açılan minik yaralarda kolayca bakteri enfeksiyonu başlar, gözün kalanına saçılır; kusursuz bir üreme zemini oluşur.”
Akantoma keratitis gözde acı, kızarıklık, görmede bulanıklık oluştusa da zarar büyüyene kadar insana çok acı çektirmiyor. Lensleri değiştirmeden önce elleri yıkamak da bu enfeksiyona karşı önemli bir önlem
Kornea transplantasyonu bazen zararı telafi etse de başarı oranı değişiyor; çünkü enfeksiyon bir kere başladı mı baş etmesi zor.