Kafadan bacaklıların renk ve doku değiştirme becerisinden esinlenen araştırmacılar, bu özellikleri taklit eden yapay malzeme üretti.
Doku ve renklerini değiştirerek, saniyeler içinde kendilerini bulundukları ortama uyduran Ahtapot, mürekkep balığı gibi kafadan bacaklılar doğanın en yetenekli kamuflaj sanatçıları arasında yer alıyor. Kafadan bacaklılar, kaslarını kullanarak renk değiştirmeyi başarıyor. Bunu yapmak için kası kaplayan derinin içinde bulunan minik pigment keseciklerinin şeklini değiştiriyorlar. Kasların büzülmesi de doku değişikliğini sağlıyor. Ahtapotlar kamuflaj ve işaretleşmede bu iç mekanizmayı kullanıyor.
Aslında, mühendisler uzun süredir, kafadan bacaklıların bu özelliklerini başaran bir yapay malzeme üretmenin peşindeydi. İşte çalışmayı yapan araştırmacılar da onların işleyişlerini bu işleyişten esinlenmiş.
Doğayı izleyip, bu canlıların iç işleyişini çözen araştırmacılar, aldıkları esinle, tam da istendiği gibi, rengini, dokusunu ve florışımasını uzaktan kumandayla aynı anda değiştiren, esnek bir malzeme üretti.
Yeni yapay malzeme esnek, gerilebilir polimer olan bir elastomer. İçine mekanik duyarlı moleküller yerleştirilmiş. Bu moleküller sayesinde elastomer, üzerine uygulanan voltaj değişikliklerine rengini ve dokusunu aynı anda değiştirerek yanıt verebiliyor.
MIT’den, makine mühendisi, Doç. Dr, Xuanhe Zhao; doktora sonrası araştırmacı Qiming Wang ve Duke Üniversitesinden kimya Profesörü Stephen Craig’in yaptığı araştırma Nature Communications dergisinde yayınlandı.
Zhao, yeni malzemenin özünde, standart üretim süreçlerine kolayca uydurulabilen ve kolayca temin edilebilen, elektro-etkin elastomer katmanı olduğunu belirtiyor. Bunun, tek tek üretilmiş elektronik modüllerin birleştirilmesiyle elde edilen kamuflaj malzemelerine göre çok daha ekonomik ve değişken olabildiğini vurguluyor.
Araştırmanın ABD’de, Donanma Araştırma Bürosu, Ordu Araştırma Laboratuvarı, Ordu Araştırma Bürosu ve Ulusal Bilim Vakfı tarafından desteklenmesine bakılırsa, geliştirilen malzeme kuşkusuz, öncelikle askeri alanda ilgi görecektir. Yakında, üniformaların ya da askeri araçların bu malzemeyle alalandığını görmek hiç de şaşırtıcı olmaz.
Öte yandan, malzeme başka pek çok alanda da kullanışlı olabilir; örneğin gemilerin biyolojik yüzey kirlenmesine karşı kaplamaya dönüşebilir; ya da belki, üzerinize giyebileceğiniz bir elbiseye…