Bir Boeing 787 Pasifik Okyanusu üzerinden biyoyakıt kullanarak geçen ilk uçak olmuştu. Aslında, uçağın yakıtı bildiğimiz jet yakıtıyla kullanılmış yemeklik yağdan türetilmiş biyoyakıtın karışımından oluşuyordu. Bu uçuşun üzerinden iki yıl geçti. Şimdilerde, Boeing, Çin’li havacılık şirketi COMAC’la (Commercial Aircraft Corporation of China) yemeklik yağdan biyoyakıt üretecek bir pilot tesis için ortaklık kurdu.
Çin – ABD Havacılık Biyoyakıt Pilot Projesi olarak bilinen tesis geçtiğimiz günlerde açıldı.
Tesis, kullanılmış yemeklik yağdan kirletilecileri uzaklaştıran, sonra da uçuş yakıtına dönüştüren teknolojiyi kullanıyor. Teknoloji Hangzhou Enerji ve Mühendislik Teknolojileri Şirketi’nce geliştirilmiş.
Tesisin günde, ortalama 650 litre biyoyakıt üretmesi bekleniyor. Söylendiğine göre, Boeing ve COMAC, yeterince tesis kurulabilirse, yalnızca Çin’de, kullanılmış yemeklik yağdan yılda 1, 8 milyon litre biyoyakıt üretilebileceğini öngürüyor.
Ortaklar, teknik olabilirliği ve daha yüksek hacimde biyoyakıt üretim maliyetini değerlendirmek üzere, şimdilik, yalnızca bu pilot tesisi kullanacak.