Geçtiğimiz ay Tunus’ta fotoğraflanan bu döngüsel bulut oluşumu internet ortamında yayılınca hem çok ilgi görmüş hem de şüpheyle karşılanmış. Kimileri bunun bir photoshop ürünü kimileri da daha ileri gidip yaratık olduğunu öne sürmüş.

Meteorolog Dennis Mersereau’nun Gawker Media The Vane’de açıkladığı üzere, kaynağı oldukça şüpheli olsa da fotoğraf geçtiğimiz ay Tunus’ta bir yerlerde çekilmiş.

Doğal olarak görüntünün sahte olup olmadığı üzerine epey kafa yorulmuş. Ancak Mersereau bunun gerçekte var olduğunu kanıtlamak için bulut oluşumuyla ilişkili aşağıdaki video görüntülerini paylaştı.
Peki o halde bu bulutlar ne? Mersereau’nun açıkladığı gibi, bunlar, gün batımına karşı bulunmaları sayesinde şahane sarımsı, pembemsi ve turuncumsu tonlarla bürünmüş altokümülüs bulutlarından başka bir şey değil.

Bulutun ortasındaki harika döngüsel oluşum İngilizce de dağılım izi (dissipation trail) anlamındaki sözcüklerin kısaltması olan distrail sözcüğüyle bilinir. Bunlar bir jet uçağı aşırı soğuk su damlacıklarından meydan gelmiş altokümülüs bulutun içinden geçtiğinde oluşur. Bu damlacıklar donma noktasının hemen altında hala sıvı fazdadır, çünkü damlacıklar donarak bir buz kristaline dönüşebilecekleri bir toz zerreciği gibi bir katışkı maddesine gereksinim duyarlar. Bu katışkı maddesi çekirdek olarak bilinir ve kar tanesi oluşumunda anahtar rol oynar, elbette hava koşulları uygunsa…

Bu örnekte, Mersereau’nun açıkladığına göre, katışkı maddesi jet uçağının egsoz dumanından sağlanır; bir kez donarak buz kristaline dönüşen damlacıklar yoğunlaşmaya ve burharlaşmaya başlar. Bu da bulutu oluşturur.

Yine bu örnekte, bulutun içinde görebileceğiniz oluşum jet uçağının bulutun içinden geçmesiyle ortaya çıkan bir desenden başka bir şey değil.

Mersereau’ya göre, böyle bir dağılım izine tanık olmak oldukça ender rastlanan bir durum. Çünkü oluşum altukümülüs bulutun içinden bir uçağın geçmesini gerekli kılar. Ama böyle bir olay gerçekleştiğinde, sonuç gerçekten görülmeye değer, elbette yukarıdaki fotoğrafta ya da videoda izlediğiniz gibi.

KAYNAK