Bu uçak Dünya’nın herhangi bir yerine en çok 4 saatte ulaşabilecek. Hatta uzayda da uçabilecek.

İngiliz havacılık şirketi Reaction Engines Limited 300 yolcuyu dünya üzerindeki herhangi bir yere en çok 4 saatte uçurabilecek bir motor sistemi üzerinde çalışıyor.

Motor sistemine SABRE adı verilmiş. Sistem ön-soğutmalı teknoloji denen bir aygıta dayanıyor. Aygıt motor sisteminden içeri giren havayı saniyenin yüzde biri gibi çok kısa bir zamanda 1000 santigrat dereceden daha çok soğutuyor. Bu 400 megavat’a karşılık gelen duyulmamış bir soğutma oranı. Soğutma sayesinde uçağın oksijen “solumasını” da sağlayacak. Bu şu anlama geliyor: motor sistemi şu anda olanlardan çok daha yüksek bir güçle çalışabilecek.

Reaction Engines’e göre, SABRE iki yeni uçak modelinde kullanılacak: Ticari uçak LAPCAT A2 Brüksel’den (Belçika) Sidney’e (Avustralya) 2-4 saat arasında ulaşacak.

LAPCAT A2
LAPCAT A2

Daha da iddialı bir tasarım olan SKYLON ise çok daha ucuz uzay uçuşlarının gerçekleştirilebileceği, pilotsuz ve yeniden kullanılabilir bir uzay uçağı olarak hizmet edecek.

SKYLON
SKYLON

Mühendis Alan Bond’un aşağıdaki videoda açıkladığı gibi, LAPCAT A2 dünyanın çevresinde oldukça kolay bir şekilde, sıkı durun, ses hızının 5 katı hızla uçabilecek.

Business Insider’da açıklandığı üzere yaklaşık 1 ton ağırlığındaki ön soğutma sistemi yoğuşuk helyum’la doldurulmuş, helezon şekli verilmiş ince borulardan oluşuyor. Bu borular havadan ısıyı emiyor, emdiği havayı, hava motora girmeden önce, -150 santigrat dereceye kadar soğutuyor.

Şirket şu sıralarda SABRE’yi sınıyor; ama adeta umut verip kıvrandırırcasına, ilk test uçuşlarının 2019 yılına planladığını da duyuruyor.

İnsanları uzaya götürecek SKYLON’a gelince: uzunluğu 82 metre olacak. Havada roket gibi uçacak olsa da tıpkı normal bir uçak gibi yatay olarak iniş ve kalkış yapacak; yani çok yönlü bir taşıt. Bu yeni model uçakların her biri için öngörülen maliyet yaklaşık 1,1 Milyar USD.

Ne yazık ki, dışarı bakmak için SKYLON’un hiç penceresi olmayacak, ama havacılıktaki yeni gelişmelere göre herşey olası. Şirket, şimdilerde uçağın dışına kameralar yerleştiriyor. Böylece uçaktaki yolcular 360 derece görüşle dışarıyı izleyebilecek.

Uzayda uçarken, böyle bir görüntüyü düşleyebiliyor musunuz?
Uzayda uçarken, yukarıdaki gibi bir görüntüyü düşleyebiliyor musunuz?

2012’de yayınlanmış aşağıdaki videoda, şef mühendis Alan Bond yeni uçağın nasıl çalıştığıyla ilgili bilgi aktarıyor. Ama İngilizce olarak…

GÖRSELLER ve VİDEO: Reaction Engines Limited

KAYNAK