Katlanabilir özellikteki rüzgar türbinini arka cebinizde taşıyabilir; cep telefonunuzu ya da dizüstü bilgisayarınızı şarj edebilirsiniz. Hatta isterseniz, evin bütün elektriğini bu üreteçten karşılayabilir; elektrik giderlerinden de kurtulabilirsiniz. Ancak bütün bunları yapabilmek için biraz sabır gerekiyor.
GÖRSEL: Fast Company
Bilimciler, arka cebinize sığacak kadar küçük; hafif; her yere götürebileceğiniz; ilk taşınabilir temiz enerji üretecini tasarladı. Bir rüzgar türbini olan üreteç 3B baskı* yöntemiyle gerçekleştirildi.
Aygıtın yaratıcısı Polonya merkezli şirket Omni3D, pek çok alandaki yaratıcı projenin hayata geçirilmesiyle ilgili faaliyet gösteren ABD’li Kickstarter’dan yatırım desteği alıyor.
Omni3D’nin mühendisleri, AirEnergy3D adını verdikleri türbini bile isteye taşınabilir özelikte geliştirdi: Böylece kullanıcılar gittikleri her yere türbini götürebilir; ya da evin çevresindeki en rüzgarlı yere kolayca taşıyabilir.
Türbin; şehirde, çatılara ya da arka bahçelere erişebilen, görece düşük rüzgar hızlarından bile en çok enerji yakalamak üzere dikey biçimli tasarlandı. Şimdiki haliyle de bir ampulü yakabilecek elektriği üretiyor. Mühendisler daha yüksek güç eldesi için, türbinin kanat biçimini daha da geliştirmeye uğraşıyor. Aslında ekip, Kickstarter’ın da yatırımıyla, bilgisayar ve daha büyük güce gereksinim duyan daha büyük öteki elektronik aygıtları çalıştırmaya yetecek 300 vat’lık yeni bir tasarımın üzerinde çalışıyor.
Omni3D mühendislerinden Kamil Dziadkiewicz, Fast şirketine “Özgün proje kolay geliştirilsin istiyoruz; bunu da 3B baskıya borçluyuz. Aygıtımızla ilgilenen herkes 3B baskıyı deneyebilir ve aygıtı geliştirecek daha iyi çözümler üretebilir.” demiş. Peki, bunun anlamı ne?
Belki şaşıracaksınız. Şirket, türbinle ilgili bütün planlarını “açık kaynak” 3B baskı üzerine kuruyor. Böylece, “kendin yap” becerilerinin devreye girebileceği şekilde, ilgililenenler özgün kanat tasarlayıp 3B baskı yaptırabilecek. Başka bir deyişle, kendin yap meraklıları satın aldıkları bazı elektronik elemanları ve kendilerinin bastırdığı 3B parçaları, açık kaynak plan çizimlerinden yararlanarak birleştirebilecek ya da Omni3D’den satın aldıkları hazır malzemeyi kullanarak aygıtı toplayabilecekler.
Sonuç kit için hedeflenen satış fiyatı yaklaşık 350 USD. Elektrik giderlerinin azalacağını ya da ortadan kalkacağını düşünürseniz; hiç de pahalı sayılmaz.
Ayrıca kazanılan her 4000 USD için verilmiş bir vaat var: Omni 3D, tümüyle şirketin ürettiği bir rüzgar türbinini, elektriğe en çok gereksinim duyan, uygarlıktan uzak yaşamların sürüldüğü Afrika köylerine gönderecek. Aygıt, ayrıca doğal felaket zamanlarında, güneş enerjisi çözümünün yeterli olmayacağı yerlerde de kullanılabilir.
Böylece çok yakında, evleri temiz enerjisiz bırakmanın bir özrü de olamayacak.
*3B baskı aslında iki boyutlu yazıcı mantığıyla çalışıyor. Farkı; 3B olması ve baskıda kağıt yerine plastik, alüminyum, titanyum gibi pek çok malzemeyi kullanabilmesi. Bütün ayrıntıları bilgisayarda üç boyutlu olarak tasarlanan bir ürün, 3B baskı yapabilen özel yazıcılardan, üç boyutlu bir ürün şeklinde basılabiliyor. Modadan sanayi ürünü tasarımına kadar çok geniş bir alanda 3b baskı kullanılıyor. 3B baskı hizmeti veren pek çok şirket var. Fast de bunlardan biri.
İşte, bazı üç boyutlu baskı örnekleri: