Çin Uzay Ajansı, ülkenin ilk uzay istasyonunun çalışmalarının sürdüğünü ve 2022’de tamamlanmasının beklendiğini duyurdu.

Çin’in uzaya giden ilk astronotu (ya da Çinlilerin verdiği isimle taykonotu) Yang Liwei, Uzay Araştırmacıları Birliği’nin yıllık toplantısında yaptığı bir basın toplantısında duyurduğuna göre, programlarında 2016 yılında Tiangong-2 uzay laboratuvarının fırlatılmasının ardından onunla kenetlenmek üzere Şenzu-11 uzay aracı ve Tianzu-1 kargo aracının fırlatılması yer alıyor.

Yang, 2018 yılında deneysel bir modülün de uzaya fırlatılacağını söylüyor. Bunların yanında Çin’in güney ucundaki Haynan eyaletinde bir fırlatma tesisinin bitmekte olduğu ve hâlihazırda uzay araçlarını gönderebilecek durumda olduğunu da sözlerine ekliyor.

Çin ilk uzay laboratuvarı olan Tiangong-1’i Eylül 2011’de uzaya göndermişti. Haziran 2012’deyse üç taykonot taşıyan insanlı uzay aracı Şenzu-9 laboratuvara kenetlenmişti. Onu 2013 Haziranında Şenzu-10 izlemişti. Uzay araçlarının yanı sıra onları uzaya taşıyacak Long March 2F roketlerinin ve yer istasyonlarının denemelerine de yakında başlanacak.

kaynak