Kahve üretimindeki düşüş, içtiğiniz kahvenin dolgu maddeleri içerme; yani, sahte olma olasılığını artırıyor. Geliştirilen yeni bir test, kahve sahteciliğini önleyebilir…

İngiliz Kraliyet Botanik Bahçeleri ve Çevre Kuruluşu, 2012’de yaptığı bir çalışmada, iklim değişikliğinin yol açtığı koşullar yüzünden, 2080’lerde, dünya kahve üretiminin yüzde 70 oranında ortadan kalkabileceğini duyurmuştu. Ama üretimdeki sıkıntılar yüzünden, sorunlar şimdiden ortaya çıktı bile. Kahve zengini Brezilya, her yıl ortalama 55 milyon torba kahve üretiyor. Oysa bazı son raporlar, Ocak ayında yaşanan kuraklıktan sonra, 2014 üretiminin ancak 45 milyon torba olacağını söylüyor. Yani, bu yıl yaklaşık 42 milyar fincan daha az kahve var.

Amerikan Kimya Topluluğu (ACS) 248. Ulusal Toplantı ve Fuarı’nda, Perşembe günü sunulacak (14 Ağustos 2014) bir çalışmanın araştırmalarına göre, artık doğal içerikli kahve içme olasılığı giderek azalıyor. Kar gözeten üreticiler, öğütülmüş kahve üretim miktarını artırmak için kahveyi kahve olmaktan çıkaran, mısır, arpa, buğday, soya fasulyesi, pirinç, fasulye, acai tohumu, kahverengi şeker, nişasta şurubu gibi pek çok dolgu maddesi ya da kahveyle hemen hemen aynı renk odun, dal parçaları, kıymık, kabuk vb yabancı madde kullanabiliyor. Üstelik, dolgu ya da yabancı, bu maddelerin öğütüldükten sonra gözle, mikroskopla ya da basit lezzet testleriyle ayırt edilmesi olanaksız. Öte yandan, üretim azaldıkça doğal kahve içme olasılığı azalacak, üstelik fiyatların yanı sıra büyük olasılıla sahtecilik de artacak.

Kahve sahteciliğinin önüne geçecek bir test, Brezilya’daki Londrina Devlet Üniversitesinden Dr. Suzana Lucy Nixdorf ve ekibi tarafından geliştirildi. Sıvı kromotografiyi (çok hassas, ayırt ediciliği yüksek, çok güçlü inceleme tekniği) ve istatitiksel araçları kullanan test yüzde 95 kesinlikle, kahvenin saf olup olmadığını inceleyebiliyor.

“Kahve içeriği daha çok karbonhidratlardan oluşur, bu yüzden bilimciler kromotografiyi kullanarak gerçek kahve bileşenlerini ayırt edecek bir ‘parmak izi’ geliştirebilir” diyen Nixdorf’a göre, eklenmiş, istenmeyen tahıl dolgu maddeleri, kahvenin doğal içerik maddelerinden farklı seviyede şeker üretirler, böylece kolayca tanımlanabilirler.

KAYNAK