Doktorlar, gerçeğinden daha az zararlıysa Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) e-sigaralara karşı yumuşaması gerektiğini düşünedururken, DSÖ, e-sigaraya karşı yaptırımları teklife hazırlanıyor.
DSÖ, günümüzde sigara ve puro için benimsenen aşağılamanın e-sigara gibi nikotin sağlama sistemleri için de uygulanması isteğini yayınladığı bir raporla duyurdu. Elektronik nikotin sağlama sistemlerinin zararlarının araştırılmasına olan ilgi son zamanlarda artıyor; ama rapor, bu aygıtların yaydığı su buharı şeklindeki dumanın daha az miktarda nikotin derişimine sahip olmasına karşın, havaya daha çok nikotin yayabileceğini; bunun da çocuk ve hamileler için tehlikeyi büyüteceğini öne sürüyor. DSÖ, e-sigaraların gerçeğine göre daha iyi olduğunu kabul ediyor, en azından şimdilik ve yalnızca tütün içiminin hızla azaldığı ülkelerde.
Birkaç çalışmanın dışında, bu yeni teknolojik aracın insanların sigara içme alışkanlığından kurtulmasına yardımcı olduğuna ilişkin bir uzlaşmaysa henüz yok.
Bu yüzden örgüt, elektronik sigara içmenin artılarını ve eksilerini sınayan çok daha fazla araştırma yapılıncaya dek, şirketlerin kendi sağlık beyanlarına dayanarak, e-sigara araçlarını tanıtamayacağını savunuyor. Bununla da yetinmiyor, bilindik tütün ürünlerine uygulanan kısıtlamalarla eşleşecek biçimde, halka açık ortamlarda e-sigara içilmesinin tümüyle yasaklanmasını öneriyor. Ayrıca, sigara içmeyenlerin ve çocukların görebileceği reklamların yasaklanması; bu tür ürünlerin, 18 yaşından küçüklere doğrudan satış tehlikesini artırdığı için, paralı makineler üzerinden satışının tümden yasaklanması gibi öneriler de var. Ekim 2014’te, bir anlaşma grup toplantısında oylanacak olan öneriler kabul görürse e-sigara içicilerinin de alanları hayli daralacak.