Yapılan bir araştırma gösteriyor ki Dünya’daki su Güneş’ten bile daha eski. Araştırmacılar, Güneş sistemlerini oluşturan gaz ve toz bulutlarının ana bileşenlerinden birinin su olmasının yalnızca bize özgü bir şey olmadığını açığa çıkardı. Uzayda oluşup Dünya’ya gelen sular, evrenin başka köşelerinde de su bulunan gezegenler olduğunu bir kez daha gözler önüne seriyor.

Güneşimizin 4,5 milyar yaşında olduğu düşünülüyor. Dünyadaki su ise çok daha önce, uzayda uçuşan buz kristalleri şeklinde ortaya çıkmış olabilir. Exeter Üniversitesi’nden Tim Harries, Dünya’nın gelişiminde suyun çok önemli bir rolü olduğunu söylüyor. Ona göre su Güneş Sistemimizin oluştuğu ilk dönemlerdeki özel durumlardan kaynaklanıyor olabilir. Benzer koşulların evrenin başka köşelerinde de oluşmaması için hiçbir sebep yok. Bu da Güneş Sistemi dışındaki gezegenlerde doğru şartlar oluşursa hayatın başlama olasılığını artırıyor.

Uluslararası bir araştırmacı grubu, asteroitlerde ve göktaşlarında sıkışıp kalmış buz tabakalarını inceleyerek Güneş Sistemi’nin oluştuğu ilk dönemler hakkında ipuçları arıyorlar. Bilgisayar simülasyonları aracılığıyla Dünya’daki, meteor ve göktaşlarındaki suyun Güneş Sistemi’nin ilk zamanları hakkında ipuçları taşıdığını gösteriyorlar. İncelenen su, bol miktarda döteryum (atom ağırlığı 1 olan hidrojene 1 adet nötron verilmesiyle ortaya çıkan hidrojen izotopu) içeriyor ki bu da onun kökeninin uzay olduğunu gösteriyor. Bunun anlamı Dünya’daki hatta Güneş Sistemi’ndeki suyun bir kısmının Güneş’in oluşumunda önce bile var olduğu.

BU çalışmada yer alan Michigan Üniversitesi araştırmacılarından Ilsedore Cleeves, “Bu bulgular Güneş Sistemi’nin ilk dönemlerinde Güneş’in oluştuğu koşullarda suyun temel bileşenlerden biri olduğunu gösteriyor,” diyor. Buna göre Güneş Sistemi’nin oluşumu eğer tipik bir oluşumsa, diğer gezegen sistemlerinin oluşumunda da benzer koşullar görülebilir demektir. Kepler teleskopu bugüne dek uzayda 1000’den fazla gezegen keşfetti. Son bulgular eşiğinde bu gezegenlerin kimilerinde yaşam olması olasılığı daha da güçlenmiş görünüyor.

kaynak