Genelde sofralarımızda rastlıyor olsak da canlı bir tavuğun neye benzediğini hepimiz biliyoruz. Ama eminiz bunun gibisini daha önce görmemişsinizdir.
Ayam cemani olarak bilinen bu çok nadir tavuk, gagası, ibiği ve tüylerinden derisi, kemikleri ve hatta organlarına kadar tamamen simsiyah.
Olağandışı ayam cemani tavuğu, Java ve Sumatra kökenli. Tamamen simsiyah olan bu tavuğun bazı mistik güçleri olduğuna inanılıyor ve çoğunlukla kurban olarak ve dinsel törenlerde kullanılıyor. Bazıları bu tavuğun iyi şans getirdiğine inanırken, Çinliler yüzyıllardır geleneksel tıpta kullanıyor.
Avrupa’ya 18. yüzyılda Hollanda Doğu Hindistan Şirketi tarafından taşınmış ve melezlenerek İsveç siyah tavuğu haline gelmiş. Saf nesil 1998 yılında tekrar Hollanda’ya getirilmiş ve hızla Avrupa ve ABD’ye yayılmış.
Bugün sadece 3500 bireyin yaşadığı düşünülmekte. Ayam cemaninin benzersiz görünüşü, bu canlıyı koleksiyoncular ve üreticiler için çok değerli kılmakta. Bu değer nedeniyle bir tavuğun ücreti 2000 dolardan daha fazla, yani dünyanın en pahalı tavuğu.
Yetkililer cemaninin sadece kutsal olarak görülmediğini ayrıca özel ve egzotik bir tür olduğunu, bazılarının bu tavuğun etinin hastalıkları iyileştirdiğine inandıklarını söylüyor. Ayam cemani, diğer tüm tavuklardan çok daha değerli olduğu ve çok az bulunduğu için çiftliklerde üretiliyor. Siyah etinin nedeni ise fibromelanosis olarak bilinen karışık bir genetik özellik.