Dünyamızın bugün büyük bir kısmını kaplayan sular, gezegenimizin uzaydan mavi bir bilye gibi görünmesine sebep oluyor. Güneş sisteminde bir mücevher gibi ışıldayan bu mavi bilyenin suları nereden geldi peki? Dünyamızda su ne zaman ve nasıl ortaya çıktı hiç merak ettiniz mi?

Okyanusların oluşması, araştırmacılara göre yaklaşık 4,6 milyar yıl öncesine dayanıyor. O zamanlar Dünya’nın atmosferi bugünkü Venüs gezegeni kadar yoğundu. Atmosferdeki yoğun toz bulutlarını, çarpan göktaşlarının bir izi olarak değerlendirebiliriz. Ay yalnızca 100.000 km ötede ufukta görünüyordu. Ortada med cezir yüzünden kabarıp alçalacak denizler henüz yoktu. Yine de bu kadar yakındayken yer kabuğunun ince bölgelerinde magma tabakası çekim gücünden etkileniyordu. Henüz en basit yaşam formlarının bile ortaya çıkması için gereken koşullar bulunmuyordu.

Bu dönemde yeryüzünü oluşturan kuvvetlerin kavgası henüz sona ermemişti. Oluşan yer şekilleri bir süre sonra kayboluyor, değişiyordu. Dünyaya çarpan göktaşları derin izler bırakıyor çevresini biçimlendiriyordu. Volkanik faaliyetler de genç gezegeni lavlarla kaplıyor ve yeni yer şekilleri oluşturuyordu. Bunun yanında Dünya’ya düşen göktaşı sayısı da çok fazlaydı. Dünya’daki suyun bir kısmın da göktaşlarıyla birlikte uzaydan geldiği düşünülüyor.

Dünya’nın cehennemi sıcaklık dönemini daha serin bir dönem izledi. Atmosfer yavaş yavaş soğumaya başlamıştı. Bu dönemde atmosferde biriken su buharı yoğunlaşmaya başladı. Sürekli yağmurların yağdığı bir dönem geldi. Ne var ki Dünya hâlâ çok sıcaktı ve yağan yağmur hemen buharlaşıyordu. Yine de yağmur yağmaya devam etti ve yer yüzü soğumaya başladı. Su büyük çukurlarda birikmeye başladı ve yavaş yavaş denizler ve okyanuslar oluştu. Bu su yaşamın kaynağı olacaktı. Kimse ilk canlıların ne zaman ne şekilde ortaya çıktığını kesin olarak bilmiyor. Ne var ki bu geniş su kitlesi olmasaydı yaşamın başlamayacağı da bir gerçek.