Çağdaş biliminsanları arasında çalışmaları en çok bilinen ve tanınanlardan biri ABD’li Carl Sagan. Bunun en önemli nedeni, hayatı boyunca bilimi geniş kitlelere yaymak için gösterdiği çabalar. Bir gökbilimci olan Sagan, bilimin birçok dalında popüler kitaplar yazmakla kalmadı, çeşitli eğitim programlarından televizyon dizilerine kadar bilimsel birçok çalışmaya da imza attı. Bilimkurguyla da ilgilenen Sagan’ın kitaplarından biri sinemaya da uyarlandı. Dünyanın bilimle aydınlandığını düşünen yazarın birçok kitabı dilimize de çevrildi.
Carl Edward Sagan 9 Kasım 1934’te New York’ta doğdu. Çocukluğundan beri yıldızlara meraklı olan Sagan, Chicago Üniversitesi’nde fizik eğitimi gördü. 1954 yılında üniversiteyi bitirdikten sonra eğitimine devam eden Sagan, 1960 yılında astronomi ve astrofizik üzerine doktoralarını tamamladı.
1962 yılında Stanford Üniversitesi’nde Nobel ödüllü Profesör Joshua Ledeberg ile çalışmaya başlayan Sagan, buradaki çalışmaları sırasında Dünya’da yaşamın, bizim gezegenimize özgü basit organik bileşiklerden doğduğunu kanıtlamaya girişti. 1963–68 yılları arasında Harvard üniversitesi Astronomi Bölümünde çalışan Carl Sagan, ardından Cornell Üniversitesi’ne taşındı. Burada 1971 yılından itibaren Güneş Sistemi’ndeki gezegenlerin insansız uzay araçlarıyla keşfedilmeleri projelerine katıldı. Mariner, Pioneer ve Voyager gibi uzay araçlarının kullanıldığı görevlerde Venüs, Mars gibi gezegenlerin doğası hakkında bugün bildiğimiz bilgilerin elde edilmesine öncülük etti. Voyager uzay aracına yerleştirilen ve dünyadışı bir yaşam formuyla karşılaşılması durumunda onlara dünyayı anlatacak bir metal plaka hazırlanması düşüncesi de ona aitti.
Sagan, yaşamı boyunca Dünya dışında bir uygarlıkla iletişim kurulabilmesinin yollarını aradı. Bunun için birçok araştırmacıyla ortak çalışarak SETI projesini güçlendirdi ve hep destek oldu. Yalnızca bir uygarlığı aramakla değil aynı zamanda Dünya’daki yaşamın kökenini aramakla da ilgilenmiş ve bu konuda kitaplar yazmıştır. Dünya’daki yaşamın kökeni ve Dünya dışında bir yaşamın oluşabilmesi ile ilgili yaptığı çalışmalar yeni bir bilim dalını oluşturmuştur: Astrobiyoloji.
Dünyadışı yaşam konusundaki fikirlerini şu sözlerle anlatıyor: “Dünyadışı yaşam, özellikle de dünyadışı zeka arayışı çocukluğumdan beri çok ilgili olduğum bir konu. Bu fikir beni öylesine etkiledi ki, meslek yaşamımda en büyük hevesle çalıştığım alanlar, yakın gezegenlere uzay aracı gönderilmesi projeleri ve radyo dalgalarıyla dünyadışı zeka arama çalışmaları oldu. Bu projelerden olumlu sonuç alınabilse, insanlık tarihinde bir dönüm noktası yaşanmış olacaktı. Ancak bu öylesine tartışmalı bir konu ki, doğru olup olmadığını belirleyebilmek, kesinliğinden emin olmak için standartları çok yüksek tutmak zorundayız.”
Pulitzer Ödüllü Carl Sagan, İngilizce olarak basılmış bilim kitapları arasında en geniş okuyucu kitlesine ulaşmış “Kozmos” adlı kitabı da dahil olmak üzere, en çok satan kitaplar listesinde yer almış birçok kitaba imza attı. Televizyon dizisi olarak da yayımlanan, Emmy ve Peabody gibi ödüller de alan Kozmos, o güne kadarki televizyon yayımcılığı tarihinde en çok izleyici bulmuş dizi oldu ve 60 ülkede 500 milyondan fazla insan tarafından izlendi.
Sagan, 1996 yılında, 62 yaşında öldüğünde ardında yüzlerce bilimsel makale, birçok kitap, televizyon dizisi ve film bırakmıştı. Carl Sagan’a göre “bilim asla tamamlanmamıştır” ve Dünyamızı sorularımızın cesareti ve yanıtlarımızın derinliğiyle önemli kılarız. Adı bir gök cismine de verilen Sagan, çağımız biliminin en seçkin isimlerinden biriydi.