İlk bakışta uzaydan bir manzara gibi görünse de bu fotoğraf Dünya’da gerçekleşen bir anı yansıtıyor; üstelik Güneş olaylarının, tek seferde oluşan, çok ender bir karmasını gösteriyor.
Fotoğraf ABD, New Mexico’daki Red Nehri yakınlarında, Joshua Thomas tarafından 9 Ocak’ta çekilmiş. Thomas daha sonra bu fotoğrafını, Texas’ta bulunan ABD Ulusal Havadurumu Servisi’ne e-posta ile göndermiş.
Fotoğrafın özelliği, güneş olaylarının birleşerek yol açtığı bu çok ender rastlanabilen durumu içeriyor olması. Böyle bir olay gerçekte, yayların ve halelerin (ışık halkaları) bir karışımı ve hepsi tek seferde oluşuyor.
Peki ama bu görünüme yol açan şey ne? Güneş sütunu, 22° haleleri ve yalancı güneş gibi olayların çoğu güneş ışığının atmosferdeki buz kristalleriyle etkileşmesinin sonucunda oluşur. Öyle görünüyor ki, Gün doğumunda güneşin açısıyla birleşen soğuk hava, bir kerede oluşan çok sayıda hale ve yayların sıradışı görünümüne yol açmış.
KISA KISA
Hale: Buz kristalleri içeren bulutların var olması ya da gökyüzünün buz kristalleriyle dolu olması gibi durumlarda, Güneş ya da Ay ışığının buz kristallerince kırılmasının ve yansıtılmasının bir sonucu olarak, Güneş ya da Ay’ın çevresinde oluşan yay ya da çember şeklinde oluşan beyaz ya da renkli ışık halkası.
Yalancı Güneş: Güneş’in her iki yanında, 22° uzaklıkta ve Güneş’le aynı yükseklikte parlak noktalar halinde beliren atmosfer ışık olayı. Atmosferde asılı bulunan küçük buz kristallerinin ışığı yansıtmasıyla oluşur.
Güneş Sütunu: Soğuk havalarda, gündoğumu ya da günbatımı sırasında, atmosferde aşağı doğru düşen buz kristalleri Güneş ışığını yansıtıp, bir ışık sütunu yaratabilirler. Yükseklerdeki bulutlardan aşağı doğru düşen buzların yüzeyi, bazı durumlarda altı kenarlı, düzgün kristaller oluşturur. Bu kristaller salına salına aşağı doğru inerken, havanın direnci bunların zamanın büyük bir kısmında yataya yakın bir konumda kalmalarını sağlar. Güneş ışığı ise düzgün biçimde aynı hizaya gelmiş kristallerden yansıyarak Güneş Sütunu görüntüsünü yaratır.