Bilimciler Çin’de, 600 milyon yıl önceki Edikara Dönemi’ne ait, dünyanın en eski çok hücreli canlılarından birinin fosilini keşfetti. Üstelik keşfedilen fosil, muhtemelen dünyanın en eski hayvanına ait.

Nature dergisinde yayınlanan, bu garip, küçük ve küresel forma sahip fosilleşmiş hayvanın ayrıntılı incelemesi sonucunda, fosilin hayvanların en eski atasına ya da bir çeşit çok hücreli alge ait olduğu sonucuna varıldı. Çalışma, karmaşık çok hücreli organizmaların evrimine bakışta taze bir soluk olarak değerlendiriliyor.

Çalışmanın yazarlarından Prof. Shuhai Xiao araştırmalarının, keşfedilen organizmanın bundan yaklaşık 600 milyon yıl önce farklı tipte hücreler geliştirmiş olduğunun kanıtlarını ortaya koyduğunu açıkladı: “Bu, hücre farklılaşmasına yönelik oldukça önemli bir basamak ve çok hücreli yaşama atılmış kritik bir adım.” Fosil, bir çok temel hayvan gruplarının aniden ortaya çıktığı Kambriyen Patlaması’ndan yaklaşık 60 milyon yıl önce çok hücreli yaşamın başladığının kanıtlarını gözler önüne seriyor.

Çok hücreli organizmalar, belirli görevleri yerine getirmek üzere farklılaşmış hücreler gibi ortak karakter özelliklerine sahipler. Bunun yanında görülen hücrelerin birbirlerine tutunması, hücreler arası iletişim ve programlı hücre ölümü de çok hücrelilerin önemli diğer özelliklerinden. Yeni bulunan fosilde bu özellikler arasında oldukça önemli bir yere sahip olan, üremeyle ilgili ve ilgili olmayan hücrelerin birbirlerinden ayrılmasının da kanıtları keşfedilmiş durumda.

Bu ilgi çekici fosil, Çin’in güneyindeki Guizhou Bölgesi’nde bulunan, Edikara Dönemi’ne ait (bundan 635 – 542 milyon yılları arası) Doushantuo formasyonundaki çok iyi korunmuş kalsiyum fosfat kayalarındaki çok hücreli fosiller arasında bulunmuş.