Google Glass (Google Gözlük) kullanımı engellenen hasta yoksunluk benzeri belirtiler gösteriyor, hatta rüyasında bile gözlüğü taktığını görüyor.
Bilim insanları, Google Glass’ı fazla kullanmaktan ötürü internet bağımlılığı bozukluğu gösteren ilk hastayı tedavi ettiler.
Google’ın gözlüklerini günde 18 saat kullanan, yalnızca yıkanırken ve uyurken çıkartan erkek hasta, cihazdan ötürü asabiyet yaşadığı, sürekli tartıştığı şikayetleri ile başvurmuş. Üstelik cihazı aldıktan bu yana geçen iki ay süresince, rüyalarını dahi cihazın ufak gri penceresinden görmeye başlamış.
Cep telefonları ve kişisel bilgisayarlar gibi cihazlarla ilintili internet bağımlılığı bozukluğu, psikiyatristler arasında ateşli tartışmalara neden oluyor. Alandaki resmi başvuru kılavuzu olan Ruhsal Bozuklukların Tanısal Ve İstatistiksel El Kitabı’nın 2013 güncellemesine böylesi bir bozukluk eklenmedi, pek çok araştırmacı da belirtilen etkilerin yalnızca diğer psikolojik sorunların belirtileri olduğunu savunuyor.
Ne ki söz konusu hasta ile ilgili makale yazarlarından, ABD Donanması Madde İstismarı ve İyileştirme Programı (SARP) yöneticisi olan Dr. Andrew Doan, internet bağımlılığı ile ilgili sorunlardan mustarip olduğu apaçık ortada kişiler bulunduğunu, araştırmalarla tedavilerin bu meseleyi fark etmelerinin an meselesi olduğunu savunuyor:
Doan, “İnsanlar eskiden alkolikliği sorun görmüyorlardı, ya alkolik kişiyi ya da onun çevresini suçluyorlardı” diyor. “Bunun gerçek bir mesele olduğunu anlamamız biraz vakit alacak sadece.”
31 yaşında bir ABD denizci olan hasta, alkol tedavisi için 2013 Eylül’ünde SARP’a yattı. Bu tedavi merkezinde hastadan 35 gün boyunca, alkol, uyuşturucu ve sigara kullanımı gibi bağımlılık yaratan davranışlardan uzak durması istendi, dahası bütün elektronik cihazları kendisinden alındı.
Merkezdeki doktorlar, hastanın sürekli olarak işaret parmağı ile sağ şakağına vurduğunu gözlemlediler. Hasta, bu hareketle Google Glass’ta baş üzeri göstergesini açmak için düzenli olarak başvurduğu eylemi istemsiz olarak taklit ediyordu.
Hasta “Google Glass yoksunluğu yaşadığını” belirtirken, Dr. Doan şunları ekledi: “Hasta, yaşadığı Google Glass yoksunluğunun alkol yoksunluğundan daha büyük olduğunu belirtti.”
Dr. Doan, hastanın işyerindeki performansını arttırmak için Google Glass kullandığını belirtti. Hasta, Google Glass’la donanma araç konvoyu envanteri oluşturma işini hızlandırabiliyordu.
Hasta merkeze yatana dek istemsiz hareketlerden, yoksunluklardan, bellek sorunları ve rüyalarını bile gözlükleri takıyormuşçasına görmekten şikayetçiydi. Google Glass’ı takmazken de asabiydi ve sürekli tartışma yaratıyordu.
Dr. Doan’a göre bu sıkıntıların bazıları giyilebilen cihazı sürekli takmasından kaynaklanıyordu; böylece bunları kullanmanın nörolojik ödülü sürekli erişilebilir haldeydi. “Google Glass kullanmakta kötü bir şey yok diyor,” Doan. “Yalnızca akın eden uyarı ve ödül arasında çok az zaman mevcut. Kaçış arayan, zihinsel bozuklukları olan bireyler için, bağımlılığa yatkın kişiler için teknoloji böylesi hücum eden uyarılar kolay erişim sağlıyor.”
“Ve giyilebilir teknolojilerin tehlikesi şu: şu anın içindeymiş gibi görünürken sürekli saklanabileceğiniz bir yer oluyor.”
Teknoloji kullanımı bağımlılığının kendi başına bir bozukluk mu olduğu, yoksa sadece başka sorunların belirtisi olarak değerlendirileceği mi konusunda psikologlar arasında hayli tartışma mevcut.
Nottingham Trent Üniversitesi’nde internet bağımlılığını araştıran, bu yıl başında konu üzerine hayli araştırmayı gözden geçiren Daria Kuss ise “Bence her ikisi de, bunu bulacaksınız. Belki bireyin başlıca sorunu gelişiyor, ardından daha çok soruna yol açıyor veya kişilik bozuklukları gibi diğer sorunların belirtisi oluyor.” Belli ki ABD donanmasında görevli hastanın depresyon, sosyal kaygı ve obsesif kompülsif bozukluk dahil olmak üzere altta yatan zihinsel sorunları vardı.
Kuss gözden geçirdiği çalışmalar sonrasında, internet bağımlılığının artışı üzerine vakalar mevcutsa da klinik hekimlerinin bu bağımlılıktan mustarip hastaları uygun biçimde teşhis ve tedavi edebilmesi için daha çok araştırma gerektiği sonucuna vardı. Benzeri biçimde Ruhsal Bozuklukların Tanısal Ve İstatistiksel El Kitabı’nın 2013 güncellemesinde internet bağımlılığı yer almasa da üstüne çalışılması gereken bir bozukluk olarak kılavuzun ek bölümüne dâhil edilmişti. Bugüne dek madde bağımlılığı ile ilgili olmayıp kılavuzda yer alan tek bağımlılıksa kumardı.
Hasta tedavi sonuçları iyiye benziyor. SARP’ta geçirdiği 35 günden sonra daha az asabi olduğunu, kompülsif olarak şakağına daha az dokunuyordu, kısa erimli belleği iste gelişmişti. Hasta taburcu edildikten sonra, aşırı alkol kullanımı sorunu için 12 adımlı bir programa sevk edildi. Doan ve meslektaşları kendisinden haber bekliyor.
Google konu hakkında yorum talebini reddetti.
Kaynak:
http://www.theguardian.com/science/2014/oct/14/google-glass-user-treated-addiction-withdrawal-symptoms