Bu yılın Ocak ayında Google’ın 400 milyon dolara satın aldığı İngiliz yapay zeka firması Deep Mind (Derin Akıl), kendi kendini programlayabilecek kadar akıllı bir bilgisayar üzerinde çalışıyor.

Google yapay zeka ve makine öğrenimi alanlarındaki araştırma girişimlerini durmaksızın hızlandırıyor. Şirket, Eylül’de Kaliforniya Üniversitesi’nden profesör John Martinis’in liderlik ettiği bir grup bilim adamıyla birlikte insan beynini model alan, süper hızlı kuantum bilgisayar çipleri geliştirmek üzere çalışmaya koyuldu. Amaçları sezgisel karar alma becerilerini ve öngörü yeteneklerini geliştirerek makineleri daha “insan” yapmak.

Google, kendini programlayan bilgisayar planlarını hayata geçirmek için yakınlarda Oxford Üniversitesi’nden iki yapay zeka araştırma ekibiyle ortaklık kurdu. Araştırmanın amacı, görsel algılama sistemlerini ve doğal dil işlemeyi geliştirerek, makinelerin kullanıcılarını daha iyi anlamalarına yardımcı olmak.

“Sinirsel Turing Makinesi” denilen bilgisayar, geleneksel bir bilgisayarın işleyişiyle insan beyninin işleyişinin bir birleşimi. Bilgisayar, özellikle insan beyninin kısa dönem hafızasını taklit ediyor. Bu, yeni anıları saklarken öğrenmesine ardından bunları kullanarak ilk başta programlananların dışında mantıksal işlemler gerçekleştirmesine olanak tanıyor.

İlk test sonuçlarına göre sinirsel ağ bilgisayarı, kopyalama, sıralama, hatırlama gibi kendi basit programlama algoritmalarını başarıyla yaratabiliyor ardından bunları sınıflandırmalar ve veri bağıntıları oluşturmak için kullanıyor. Araştırmacıların açıklamalarına göre; “Birleşik sistem bir Turing Makinesini ya da Von Neumann Mimarisini andırıyor ancak uçtan uca türevlenebilir olması, en dik iniş algoritmasıyla etkin bir biçimde eğitilebilmesine olanak tanıyor.”

Diğer yandan yapay zeka alanında hızlanan gelişmeye yönelik kaygılarını dile getirenler mevcut. SpaceX ve TeslaMotors’un kurucu CEO’su Elon Musk, akıllı makinelerin fazla bağımsızlık kazanmaları durumunda nükleer silahlardan bile tehlikeli olabileceğine inanıyor. Musk, bir bilgisayar simülasyonunda yaşadığımıza yönelik kuramıyla tanınan, “Superintelligence: Paths, Dangers, Strategies” kitabında yapay zekanın insanlık için oluşturabileceği tehlikelere değinen, İsveçli düşünür Nick Bostrom’a atıfta bulunuyor.

Olası tehlikeleri farkeden Google, firmanın yapay zeka alanındaki tüm araştırmalarını denetleyecek, bu teknolojinin kullanımıyla ilgili bir dizi kısıtlayıcı kurallar koyacak olan özel bir etik kurulu oluşturduklarını söylüyor.

Siz ne dersiniz?

Kaynak :

http://earthweareone.com/googles-deep-mind-plans-to-create-a-computer-able-to-program-itself/