Uzak gökadaları incelemek üzere yapılmış dev bir göz, bakışlarını yaşam kaynağımız olan yıldızımız Güneş’in üzerine dikti.

Nasa tarafından geliştirilen Nükleer Spektroskobik Teleskop (NUSTAR) yörüngeye 2012 yılında yerleştirildi ve evreni çok yüksek enerjili X-ışınları şeklinde algılıyor. İki yıllık asli görevine ek olarak NUSTAR şu aralar, kara deliklerin hangi hızlarda dönebildiklerine yönelik veri toplama peşinde.

Bugüne değin çekilmiş ve Güneş üzerindeki yüksek enerjili X-ışınlarını gösteren en hassas fotoğraf olan görüntüdeki yeşil ve mavi alanlar, söz konusu bu yüksek enerjili X-ışını yayılımlarını gösteriyor. Kırmızı alanlar ise morötesi ışınım olan bölgeler.

Yüksek hassasiyeti nedeniyle NUSTAR’ın uzun süredir üzerlerinde durulan, nano-patlamalar gibi bazı bilinmezlere de açıklık getirebilmesi bekleniyor. Güneş’taki rutin patlamaların birer küçük versiyonu olan nano-patlamaların, dış atmosferinin neden yüzeyden çok daha fazla sıcak olduğuna dair ipuçları sunacağı düşünülüyor. NUSTAR’ın yüksek enerjili X-ışınlarını görebilmesi, onu Dünya üzerindeki diğer X-ışını teleskoplarından üstün kılıyor. Zira izlemekte olduğu parlaklılarda diğer teleskopların detektörleri muhtemelen tahrip olurdu.