Tıpkı canlılar gibi yıldızların da ömürleri var. Yıldızlar da doğuyor, yaşıyor ve ölüyor. Güneş 4,6 milyar yaşında ve önünde yaşayacağı yaklaşık 5 milyar yıl daha var. Ömrünün yarısında olan yıldızımızın yüzey sıcaklığı 5500, çekirdeğinin sıcaklığıysa 15,6 milyon Temel aktivitesi hidrojeni helyuma dönüştürmek olan Güneş, süpernova olarak patlayacak kadar fazla kütleye sahip değil. Ömrünün sonlarına doğru yakıtını tüketen Güneş farklı bir evreye girecek. Kendi sınıfındaki yıldızlar gibi önce kızıl bir dev olacak. Çekirdekte bulunan hidrojen yakıtı tükendikçe dış katmanları genişleyecek, çekirdeği büzüşerek ısınacak.

Çekirdek kritik sıcaklığa eriştiğinde helyum füzyonu tetiklenecek ve karbon ile oksijen üretmeye başlayacak. Bu aşamadan sonra bu kırmızı dev, kütle kaybetmeye başlayacağı için giderek küçülecek. Kırmızı dev aşamasına geldiğinde Güneş’in dış katmanları Merkür, Venüs ve Dünya gibi içteki gezegenleri yutacak denli genişleyebilir. Son zamanlarda ortaya atılan bazı kuramlarsa, Güneş’in kırmızı dev aşamasının başlarında kaybolan kütlesi nedeniyle Dünya’nın Güneş’ten uzaklaşacağını, böylece Güneş’in dış katmanları tarafından yutulmayacağını öneriyor. Elbette bu aşamanın başlangıcında Dünya’daki suların kaynamış olması ve gezegenin atmosferini kaybetmesinden dolayı canlılık son bulacağı için Güneş’in dünyayı yutup yutmayacağına tanıklık edecek kimse hayatta kalmayacak.

Güneş dıştaki kabuğundan kurtulduğunda geriye aşırı derecede sıcak olan yıldız çekirdeği kalacak. Bu çekirdek de milyarlarca yıl içinde yavaş yavaş soğuyacak ve geriye bir beyaz cüce kalacak.
Güneş’in son aşamalarını portakal sularımızı yudumlayarak izleyebileceğimiz bir uzaklıkta olmamız çok büyük olasılık. Milyonlarca yıl içinde uzaya açılıp, farklı gezegenlere yerleşmek için yeterince zamanımız olacak. Bu durumda yalnızca yaşlı evimizi yitirmiş olacağız ve insanlığın ortadan kalkacağı bir kıyamet için bildiğimiz evrenin sona ermesini bekleyeceğiz.