Hindistan, gönderdiği uyduyu Mars yörüngesine başarıyla oturtarak bunu başaran dördüncü ülke oldu. Bugüne kadar ki en az maliyetli gezegenler arası görevlerden biriyle Mars yörüngesine gönderilen robotik sonda Mangalyaan, çok yakında Kızıl Gezegen’in atmosferini çalışmaya başlayacak.
Motorundaki 24 dakika süren bir yanma süreciyle hızını yavaşlatan sonda bu şekilde Mars’ın çekim gücü tarafından yakalandı. Hindistan başbakanı Narendra Modi, ülkenin hemen hemen imkansız olanı başardığını açıkladı. Bundan önce Mars’a sadece Amerika, Rusya ve Avrupa (ortak) görev düzenlemişti ancak bunu ilk denemesinde başaran tek ülke Hindistan oldu. Amerika’nın son uydusu Maven geçtiğimiz pazartesi günü Mars’a ulaşmıştı. Amerikan Uzay Dairesi NASA, Hindistan Uzay ve Araştırma Organizasyonu’nu (ISRO) attığı tweetle kutladı.
Mangalyaan’dan haber bekleyen yer ekibinin bir süre gerginlikle beklemesinden sonra, sondadan gelen başarı haberiyle çığlıklar ve alkışlar koptu. Şimdi ise uydunun gezegen ve atmosferine yönelik çekeceği fotoğraflar ilgiyle bekleniyor. Uydunun amaçlarından bir tanesi, biyolojik aktivitenin göstergesi olabilecek Mars atmosferindeki metan gazı oranını tam olarak tespit edebilmek.
Daha önce MOM olarak adlandırılan Hint Mangalyaan uydusunun yapımıyla birlikte Mars görevinin toplam maliyeti yaklaşık 150 milyon TL.