Bilimcilere göre yeni bir işleyiş, kromozomların uçlarında bulunan, yaşlanma ve hastalıkla bağlantılı koruyucu kapaklar olan insan telomerlerinin hızlı ve verimli bir şekilde uzunluğu arttırabilir.
Telomerlerin uzaması daha uzun ve sağlıklı yaşamlara öncü olacak mı? Araştırmacılar, laboratuvarda, telomerleri uzatan yeni bir tedavi geliştirerek, bu sorunun yanıtlanmasına yönelik önemli bir adım attı.
Yaşlanmanın kilit noktalarından biri telomerlerin zamanla kısalması. Kromozomlar için koruyucu “uç kapaklar” olma görevini yerine getiren telomerler bir yandan DNA’yı çoğaltırken bir yandan da onun sağlıklı ve işlevsel olmasını sağlar. Ne yazık ki, bu koruyucu kapaklar her bir DNA çoğaltımıyla kısalır; üstelik er geç, uğradıkları zarar ve mutasyonlardan DNA’yı uzun süre koruyamazlar; yani, yaşlanırız.
The FASEB Journal’da çevrimiçi yayınlanan yeni araştırma, telomer proteinlerini sentezleyen, kısaca TERT denen bir enzimle kodlanarak modifiye edilmiş mRNA’nın hücrelere iletiminin, hücrenin telomerlerini sınırlı ama önemli miktarda uzattığını ortaya koyuyor.
Telomerlerin uzatılmasına doğru atılmış bu önemli adım, yalnızca bilimcilerin ilaçları sınamak için hücre sayılarını arttırmasına olanak sağlamakla kalmaz; uzun ve sağlıklı yaşamın anahtarını da elinde tutabilir.
Standford Üniversitesi, Mikrobiyoloji ve İmmünoloji Bölümü, Baxter Kök Hücre Biyolojisi Laboratuvarı direktörü ve araştırmanın lideri Dr. Helen M. Blau “Biyomedikal araştırmalar, çalışmalar için çok büyük sayılarda uygun hücrelere sahip olmaya bağlı olduğundan, yakın vadede, bu bulguların hastalıklar için kür ve tedavilerin araştırılmasında yaygın olarak uygulanabilir olacağını umuyoruz. Nihayetinde, bu bulguların yaşla ilişkili durum ve hastalıkların yanı sıra da bazı yıkıcı genetik telomer idamesi yetersizliği hastalıklarının önlenmesi, geciktirilmesi ve tedavisinde, katkı yapacağını bekliyoruz.” diyor.
The FASEB Journal’ın başeditörü, tıp doktoru Gerald Weissmann’a göre, bizi sonsuza kadar genç tutacak bir “gençlik çeşmesi” olmayabilir ama bu keşif, “gerçek bir taze kan”. Keşif, yaşlanmanın hücrelerin moleküler işleyişini nasıl etkilediğinin anlaşılmasında, yakın vadede bize katkı yapacaktır; uzun vadede katkılar sınırsız olabilir.