Evet, yanlış okumuyorsunuz, yerçekimi de iklim değişikliğinden etkilenmiş durumda. Antarktika’daki milyarlarca ton buzun yıldan yıla erimesi ne yazık ki Isaac Newton’un bile benzini sarartacak denli düşündürücü sonuçlar ortaya koyuyor. Avrupa Uzay Ajansı’nın (ESA) GOCE Uydusu’nun verilerine dayanarak bildirdiğine göre, Antaktika’nın batısındaki buz stoğundaki erime nedeniyle, 2009 ve 2012 yılları arasında bölgedeki yerçekimi gücünde bir azalma görülüyor. İşin doğrusu yerçekimnde meydana gelen azalma oldukça küçük oranda. Yani Antarktika’ya yapacağınız bir sonraki yolculuğunuzda uzaya savrulma gibi bir endişe duymayın lütfen.

Lisedeki fizik derslerinde öğrendiğimiz üzere, Dünyamızın üzerindeki yerçekimi sabit bir kuvvet. Sadece Dünya’nın hangi noktasında bulunduğunuza ya da ayağınızın altındaki kayaların yoğunluğuna bağlı olarak göz ardı edilebilir oranda küçük değişiklik gösteriyor. dört yıllık bir araştırma sonucunda ESA’nın GOCE Uydusu, Antarktika’da kaya yerine buza bağlı olan bu değişimi takip ederek, çok yüksek hassasiyette haritalandırmayı başardı. Ortaya çıkan zamana bağlı haritada, buzun hızla eridiği noktalarda yerçekiminin gerçekten de azaldığı görülüyor. Bulgular, Amerika Birleşik Devletleri ve Almanya tarafından ortaklaşa yürütülen Grace adlı proje kapsamında elde edilen daha uzun vadeli ancak daha düşük çözünürlüklü yer çekimi verileriyle de desteklenmiş.

Bilimciler geliştirdikleri analizleri yakın zamanda tüm Antarktika’da uygulamanın hazırlığında. Böylece donmuş kıtadaki küresel ısınmanın en gerçekçi resmi ortaya çıkarılmış olacak. Günümüzdeki en iyimser tahminlere göre, gelecek yüzyılın başında büyük denizler ve okyanusların seviyesi, şimdikine göre en az 150 metre daha yükselmiş olacak. ESA’nın CryoSat adlı bir diğer uydusu, Antarktika’ın söz konusu bölgesinin 2009’dan bu yana üç kat daha hızla buz kaybetmeye başladığını gösteriyor.