Gece gökyüzü, bir ışık gösterisi yapıyormuş gibi. Bu uzun pozlanmış, sıra dışı fotoğraf Avrupa Güney Gözlemevi’nin (ESO) fotoğraf büyükelçisi Petr Horálek tarafından 2015 yılı Ocak ayı boyunca çekildi; üstelik, neredeyse gerçek olamayacak kadar başarılı.

Şili Atakama Çölü üzerinde, 2400 metre yükseklikte bulunan ESO’nun La Silla Gözlemevi’nden çekilen fotoğraf, aslında farklı gecelerde çekilmiş fotoğraflardan oluşan bir kompozit çalışma.

Sonuçta elde edilen görüntü, sıra dışı altı olayı içeriyor ve merkezden başlayarak, fotoğrafta görünenler şöyle:
• Lovejoy kuyruklu yıldızı (C/2014 Q2) fotoğrafın ortasnda yeşil yeşil parlıyor.
• Ülker ya da Yedi Kızkardeş olarak bilinen yıdız kümesi, Lovejoy kuyruklu yıldızının birazcık üzerinde, sağda bulunuyor.
• Perseus takımyıldızı içindeki California Bulutsusu, kuyrukluyıldızın doğrudan sağında yer alıyor ve kırmızı bir gaz yayı şeklinde görünüyor.
• Göyüzünün sol tarafı boyunca bir meteor, izlerini bırakarak geçiyor.
• Atmosfer tarafından ışığın yayılmasıyla geceleri optik olarak gök aydınlığı olayıyla ufuk boyunca toplanan parlayan yeşil ışık pusu.
• Gözlemevi’nin altındaki düzlükte uzanan düşük genlikli bulutlar, düzlüğü oldukça etkileyici biçimde kaplıyor.
• Düzlükteki o ışık çizgisi de ne, diye soracak olursanız. O da bir uçağın bıraktığı iz.

ESO’nun açıkladığına göre, Lovejoy kuyruklu yıldızının uzun kuyruğu Güneş rüzgarları tarafından kuyruklu yıldızdan dışarı doğru sürükleniyor; Güneş’ten gelen mor ötesi ışıma tarafından uyarılan karbon bileşikleri, kuyruklu yıldıza çarpıcı bir yeşil renk veriyor.

Fotoğraftaki görüntü, Haziran 2014 boyunca Gözlemevi’ne yapılmış birkaç ziyaret sırasında uzun pozlamalarla çekilmiş footoğraf karelerinden oluşsa da görüntünün alt tarafında, Gözlemevi’ni gösteren yerde, Gözlemevi’nden yalnızca tek kare fotoğraf kullanıldı.

Çok beğendiyseniz, görüntünün daha yüksek çözünürlükteki versiyonlarını ESO web sitesinden indirebilirsiniz.

KAYNAK

IMAGE CREDIT: P. Horálek/ESO