Bir termal kameraya ihtiyacımız var mı? Bunu alırsak ne işimize yarar? Bu soruları sizin adınıza biz yanıtlayamayız büyük ihtimalle ancak bu oyuncaklara meraklıysanız Seek Thermal firmasının yeni cihazı da ilginizi çekecektir.

Katı cisimler çevrelerine elektromanyetik radyasyon yayarlar. Bu radyasyon da genel olarak ışık şeklinde adlandırılsa da bildiğimiz görünür ışıkla karıştırmamak gerekir. Bu cisimlerin ısısı arttığında iki olay meydana gelir. İlk olarak daha fazla ışık üretirler. İkinci olarak ise bu ışığın dalga boyu küçülür. Bu dalgaboyuna bakarak da cismin sıcaklığını tahmin etmek mümkün hale gelir.

Bazılarımızın evlerinde bulunan telli ızgaralar güzel bir örnek olarak verilebilir. Bu aletler kapalı konumdayken oda sıcaklığındadır ve bir ışık yayarlar. Ancak bu ışığın dalga boyu o kadar büyüktür ki insan gözüyle algılanamaz. Bunun yerine cismin yüzeyinden yansıyan ışık insan tarafından görülür. Kaloriferinizi açtığınızda gittikçe ısınmaya başlar. Belli noktada sıcaklık o denli yükselir ki dalga boyunun küçülmesinden dolayı yayılan ışık görünür hale gelir. Bu şekilde ızgaranın tellerini kızdırmış oluruz. Kızılötesi olarak da adlandırılan termal kameraların çalışma mekanizması, gözümüzün algılamadığı düşük dalga boylu ışığı tespit ederek gösterme temeline dayanır. Bu görünmez ısı her seviyede farklı dalga boyuna sahip olduğundan, bu büyüklüğün ölçülmesiyle de sıcaklık tespit edilebilir.

camera_10_15_14_9_28_am_jpg

Seek Thermal firmasının kamerası ise telefonunuza bağladığınız oldukça küçük bir cihaz. Kameranın algılayıcıları -40 ile 330 santigrat derece arasını görebiliyor. Telefona takılmasının ardından dört farklı modda çalıştırılabilen kameranın ayarları küçük bir uygulama üzerinden yönlendiriliyor. Cihaz algıladığını ekrana yansıtırken dilerseniz telefonunuzun ekranını ikiye bölüp yarısına da telefon üzerindeki normal kameradan gelen görüntüyü yerleştirebiliyorsunuz. Böylece baktığınız yerin hem görünür hem de kızılötesi versiyonlarını aynı anda ekranda izleyebiliyorsunuz.

photo_oct_15_4_25_08_pm_jpg_and_arduino_workshop_a_hands_on_introduction_with_65_projects_pdf_page_27_of_36_