Kanser yeterince tehlikeli bir hastalıkken, vücudun farklı bölgelerine yayılmaya başladığında ölümcül bir hale gelebiliyor. Missouri Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, bakteriler tarafından iletişim sistemi olarak kullanılan bir molekülün, yayılmalarını engelleyecek şekilde kanser hücrelerini yönlendirebileceğini gösterdiler.
Araştırma ekibinin başındaki Senthil Kumar, bu iletişim sisteminin kanser hücrelerine nasıl davranmaları gerektiğini söyleyeceğini ve hatta onlara ölmeleri komutunu dahi verebileceğini söylüyor. Kumar açıklamasında, bakterilerin bir enfeksiyon sırasında birbirleriyle ‘konuşmalarını’ sağlayan moleküller açığa çıkardıklarına ve bu molekülün tipine bağlı olarak karşısındaki bakterinin çoğaldığına, bağışıklık sisteminden kaçtığına ve hatta yayılmayı durdurduğuna dikkat çekiyor: “Yaptığımız çalışmada kanser hücrelerini, yayılmalarını durdurmalarını söyleyen bakteri molekülüyle karşı karşıya bıraktığımızda, bu hücrelerin sadece yayılmayı durdurmakla kalmayıp ölmeye başladıklarını da keşfettik.”
PLOS’da (Public Livrary of Science) yayınlanan çalışmada Kumar ve ortak yazar Jeffrey Bryan, kültür ortamında çoğalttıkları insan pankreas kanseri hücrelerini ODDHSL olarak bilinen bakteri iletişim molükülüyle karşılaştırmışlar. Uygulamanın ardından pankreasa ait kanser hücreleri çoğalmayı durdurmuşlar ve hareket kabiliyetlerini kaybederek ölmeye başlamışlar. Kumar’ın açıklamasına göre deney için pankreas kanser hücrelerinin seçilme nedeniyse, bu tip kanserin oldukça agresif seyretmesi ve yok edilmelerinin son derece güç olması. Çalışmanın bir sonraki aşamasında araştırmacılar, hayvan ve insan deneylerine geçmeden önce bu molekülleri kanser hücrelerine daha verimli bir şekilde tanıtmanın yollarını arayacak. Çünkü şu an söz konusu moleküller ancak laboratuvar şartlarında kanser hücreleriyle karşı karşıya getirilebiliyor.