Kanserin bu derece ölümcül bir hastalık olmasının en büyük nedenlerinden biri vücudun bağışıklık sistemi tarafından yapılan atakları savuşturarak yayılabilmesi. Bilimciler imünoterapi olarak adlandırılan yöntemle, bağışıklık hücrelerini atak halinde tutmaya ve uzun vadeli bir direnç geliştirmeye çalışıyorlar. Harvard Üniversitesi Mühendislik ve Uygulamalı Bilimler Bölümü’nden (SEAS) Prof. Robert P. Pinkas ve Dr. David Mooney, ameliyat gerektirmeden vücut içinde üç boyutlu bir yapı oluşturan programlanabilir biyo-malzemelerle HIV gibi bulaşıcı hastalıklar ve kanserle mücadele etmeye çalışıyorlar. Bulgularını da geçtiğimiz günlerde Nature Biotechnology dergisinde yayınladılar.
Pinkas, mümkün olduğunca az malzeme kullanarak hasta kişinin bağışıklık hücrelerini zenginleştiren ve aktif hale getiren üç boyutlu yapılar oluşturabildiklerini söylüyor: “Silis maddesinden meydana gelen minik çubuk şekilli biyolojik olarak çözünebilir bu yapılar (MSRs), deri altına enjekte edilebiliyorlar. Enjekte edildikleri noktada ise biraraya gelerek bir yapı iskeleti oluşturuyorlar. Bu iskeletin aralarındaki boşluklar ise bağışıklık sistemi elemanlarından olan ve vücudu tarayarak gerektiğinde immün cevabı tetikleyen dendritik hücreleri taşıyorlar. Bu boyutlarda ve on milyonlarca bağışıklık hücresini kendine çekerek üzerinde taşıyabilen üç boyutlu bir yapı ilk defa meydana getiriliyor.”
Ekip, hali hazırda bir kanser aşısı üzerine odaklandıklarını ancak gelecekte üç boyutlu iskelet yapısının, hedeflenen hastalığa bağlı olarak farklı tip dendritik hücreleri ya da bağışıklık hücrelerini üzerine çekip taşıyabilecek şekilde özelleştirilebileceğine dikkat çekiyor. Bunun da iskelet yapısının sahip olduğu yüzey özellikleri ve barındırdığı delik büyüklüklerinin farklılaştırılmasıyla gerçekleştirilebileceğini ve tedavi edilmek istenen hastalığa odaklı özel bir yapının elde edilmiş olacağını ekliyorlar.
Fareler üzerinde son derece başarıyla işleyen sistemin, hastalık halinden çok öncesinde vücudun bağışıklık sistemini güçlendirmek için de kullanılabileceği belirtiliyor.
Yukarıdaki fotoğrafta, aşılamanın üç gün sonrasında biraraya gelmiş onlarca dendritik hücre görülüyor.