Çoğu galakside olduğu gibi Samanyolu Galaksi’sinin merkezinde de süper kütleli bir kara delik var. Astronomlar galaksi merkezimizdeki kara deliğin (Sagiattarius A*) çevresine yakın dönen bir gaz bulutu keşfettiler. Bu gaz bulutuna G1 adı verildi.
2011 yılında Max Planck Enstitüsü Dünyadışı Fizik araştırmacıları, G2 adını verdikleri bir gaz bulutu keşfettiklerini söylese de bu nesnenin gaz bulutu olduğuna herkes hemfikir değil. Bazıları G2’nin toz ve gaz katmanı ile çevrelenmiş bir yıldız olduğunu söylüyor. G2 bu yaz kara deliğe en yakına konuma geldi ve dağılmadı, bu da katı bir nesne olduğuna işaret ediyor. Ne ki Max Planck ekibi gaz bulutunun dağılmayabileceğini iddia ediyor. Onlara göre G2 bir zamanlar daha büyük bir gaz akımının parçasıydı, daha ufak gaz bulutlarına bölündü, tıpkı bir kolyedeki inciler gibi hepsi aynı istikamette ilerlemeye devam etti. G2’nin yörüngesinde başka gaz bulutları bu iddianın kuvvetlenmesini sağlayabilir.
Max Planck’ten Oliver Pfuhl ve Stefan Gillessen, Çok Büyük Teleskop’u (Very Large Telescope) kullanarak kızılötesi gözlemleri ile bu nesnenin kara deliğin kütleçekip alanında bozulmasını takip ettiler. Ve şaşırdılar. 2001 yılında kara deliğe en yakın noktada belli belirsiz, bulanık bir nesne vardı. “On yıl önce, şimdi G1 adını verdiğimiz bir başka gaz bulutu galaksi merkezinde gözlemlenmişti,” diyor Gillesen. “G1 ve G2 arasında bağıntıyı araştırdık, her ikisinin yörüngesi hayret verici biçimde benziyordu.” Bu benzerlik G1’in G2’den 13 yıl ileride olduğuna işaret ediyor.
Bilim insanları bu bilgiyi bileşik yörünge modeli oluşturmada kullandılar. “Temelde fikrimiz G1 ve G2’nin aynı gaz akımından parçalar olduğuydu,” diyor Pfuhl. “Şayet öyleyse her iki veri seti birbirine uymalıydı, işin aslı modelimiz G1 ve G2 yörüngelerini hayli iyi yansıtıyor.”
Yukarıda Samanyolu Galaksisi merkezinde G1 (mavi) ve G2 (kırmızı) gaz bulutlarını görebilirsiniz. Bulutun küre biçimi kara deliğin kütle çekim alanı yüzünden esnemiş. Kırmızı kısım, kara deliğe (Çarpı ile gösteriliyor) saniyede birkaç bin kilometre hızla yaklaşıyor; mavi kısımsa kara deliğe en yakın mesafeyi çoktan geçmiş, uzaklaşıyor. Düz çizgi ise iki gaz bulutuna en uygun ortak yörüngeyi gösteriyor, kesik çizgi ise yörüngesi en iyi bilinen yıldız S2’nin yörüngesini gösteriyor.
Araştırmacılara göre G1 ve G2’nin muhtemel kaynağı, bir büyük kütleli disk biçimli yıldızın rüzgarı ile yıldızdan kopan parçalar .
Kaynak:
http://www.iflscience.com/space/mysterious-gas-cloud-passed-near-our-galaxys-black-hole