Yılbaşı sonrası vücut çalışmalarında kalçanız ya da midenize odaklanmak yerine akciğerlerinize biraz dikkat edin. Avustralyalı araştırıcılar, kaybedilen kilonun büyük bir kısmının karbondioksit olarak dışarı verildiğini buldular. British Medical Journal’da yayınlanan çalışmada 100 yıldır sorulan soruya cevap veriliyor: kilo kaybettiğimizde yağlar nereye gidiyor?
Çalışmanın ilk yazarı fizikçi Ruben Meerman, 2013 yılında önemli derecede kilo kaybettiğinde bu sorunun cevabını merak etmeye başladı. Bunun üzerine yağın biyokimyasını araştırmaya başladı ve yağın kesin kimyasal formülü olan karbon, hidrojen ve oksijen karışımının 1960 yılından beri bilinmesine rağmen, bir aktivite sırasında yakıldığında yağın atomlarına ne olduğunu kimsenin ortaya koymadığını buldu.
Meerman , yağın içindeki karbon atomunun karbondioksite döndüğünü, hidrojenin ise suya dönüştüğünün bilindiğini, ama yağın bir molekülü olan oksijene ne olduğu tam olarak bilinmediğini açıklıyor.
Dört aylık bir araştırmadan sonra, Meerman ve diğer yazar olan New South Wales Üniversitesi’nden Prof. Andrew Brown, 1949’da yayınlanmış bir makalenin içinde bu yapbozun son parçasını buldular. Buldukları şey, oksijen atomunun 2:1 oranında karbondioksit ve su arasında paylaşıldığıydı. Yani dört oksijen atomu nefes ile atılırken, ikisi ter, göz yaşı ya da idrar olarak dışarı atılıyordu.
Bu bilgilere dayanarak bu son yayına göre yağ atomlarının % 84’ü karbondioksit olarak nefesle dışarı atılıyor, geri kalan % 16 ile su ile atılıyor. Çalışmanın analizleri, her kaybedilen ya da okside edilen 10 kilo yağ için, vücudun sonucunda 28 kilo karbondioksit ve 11 kilo su çıkışı ile sonuçlanan 29 kilo ekstra oksijen girişine ihtiyacı var.
Bu çalışma kilo kaybının biyokimyası ile ilgili temel soruları cevaplamasına rağmen, ne yazık ki bu daha hızlı nefes alıp vermenin daha fazla kilo vermeyi sağlayacağı anlamına gelmiyor.
“Eğer bir arabanın içinde oturup normalden daha hızlı nefes alıp vermeye başlarsanız, parmaklarınız uyuşmaya başlar ve çarpıntınız olur, eğer devam ederseniz de bayılırsınız. Tabii eğer egzersiz yapıyorsanız, vücudunuzun daha fazla karbondioksiti atabilmesi için hızlı nefes alıp vermek zorundasınız” şeklinde açıklıyor Meerman.
Çalışmada sakin bir günde sadece az bir miktar kilonun, 70 kg ağırlılığında bir ergen için 200 gr, karbondioksit olarak nefesle dışarı atıldığını gösteriyor. Ve bu miktar sadece fiziksel aktivite ile artabilir.
“Gün içinde çok fazla sayıda nefes alıp veririz; normal bir günde dakikada yaklaşık 12 defa, bu da bir günde 17.280 defa yapar ve her nefes 10 mg karbonu yanında götürür. Yani hiç egzersiz yapmadan ne kadar kilo kaybedeceğinizin bir limiti var” diyor Meerman.