Kuduz; yüzde yüz ölüm oranıyla -Ebola’dan daha yüksek- dünyanın en ölümcül hastalığı. PLOS Pathogens’de, 28 Agustos’ta yer alan bir araştırma raporuna göre, Kuduz virusü bağlandığı proteini beyne giden hızlı bir tren gibi kullanabilirmiş.
Araştırmanın sahibi, Paris’teki, Pastör Enstitüsü virologarından Monique Lafon’un umut verici olduğunu söylediği bu çalışma, yeni araştırmalar için yeni bir hedef gösterebilir; kuduz enfeksiyonlarına karşı tedaviler üzerine çalışan araştırmacılara, yeni açılımlar getirebilir.
Araştırmaya göre, bir taşıyıcı proteine saldırıp ele geçirerek hastalığa yol açan kuduz virüsü; vücut boyunca yayılan uzun sinir hücrelerine doğru hızla yayılıyor. Virüs, hastalığın bulaştığı hayvanların tükürüğünde pusuda yatıyor ve çok yaygın olarak insanlara ısırık yoluyla bulaşıyor. Sonra sinirleri ele geçiriyor, gizlice beyne sokuluyor, hücreleri öldürüyor. Ve sıklıkla aşırı hareketlilik, su korkusu gibi tuhaf davranışları tetikliyor.
GÖRSEL: Bir sinir hücresi proteini (kırmızı renkli gösterilmiş) fare sinirinin ucu boyunca yayılır ve kuduz virüsünü (yeşil renkli) hücrenin uzun uzantılarına (yeşil köşegenel çizgiler) taşır.