Avustralya’da yaşayan lir kuşları, orman tabanındaki döküntüler ve tohumlarla uğraşır. Orman altındaki temizlenmiş toprakta yaşamayı tercih ettiklerinden, bu döküntüleri temizler, bir kısmını toprağa gömer ve bunlar arasından beslenir. Bu şekilde bir yandan da orman yangınlarının önlenmesine büyük katkı sağlamış olurlar.
La Trobe Üniversitesi’nden Dr. Steve Leonard ve arkadaşlarının yaptıkları çalışma bu kuşların aktif olarak yaşadıkları bölgelerde çalı çırpı yangınlarının, diğer bölgelere göre oldukça düşük oranlarda seyrettiğini ortaya koyuyor. Leonard, bu kuşların habitatlarını koruma ve yemek arama faaliyetleri sayesinde yangınların temel yakıtını oldukça azalttıklarını söylüyor.
Lir kuşları, sahip oldukları güçlü bacaklar ve pençeli uzun tırnakları kullanrak yapraklar ve dallar arasında böcek, örümcek, kurbağa ve diğer bazı küçük omurgasızları ararlar. Bunu yaparken de eşeledikleri yerdeki döküntünün çoğunu toprağa gömerler ve bunların çok daha hızlı bir şekilde çözünerek toprağa karışmalarını sağlarlar. Böylece yangın meydana getirebilecek yakıt da ortadan hızla kalkmış olur.
Dr. Leonard, yangınlar üzerine araştırma yaparken bu kuşlar tarafından yoğun şekilde kullanılan alanlarda yangınların çok daha nadir ortaya çıktığını farketmiş ve böylece bu hayvanları izlemeye başlamış. Bunun sonucunda bu kuşların toprağı çöp ve yapraklardan mümkün olduğunca temiz tutmaya çalıştıklarını ve böylece esas odaklandıkları besinler olan diğer küçük hayvanları daha kolay yakalayabildiklerini keşfetmiş. Tersi şekilde araştırma ekibi yangınların sık görüldüğü alanları incelediklerinde bu alanların oldukça yoğun bir yaprak, dal ve tohum örtüsüyle kaplı olduklarını, kuşların da bunları eşeleyerek altından omurgasız gibi küçük hayvanalara ulaşmalarının oldukça zor olduğunu ve bu nedenle de bu alanlarda yaşamadıklarını tespit etmiş.
Gelecekte araştırmacılar hipotezlerini kontrollü bir yangın bölgesinde test etmeyi umuyorlar.