Mars yörüngesinde dolaşan uydulardan alınan verilerin ışığında 16 yıl süren bir çalışmayla nihayet Mars’ın haritası hazırlandı. Çeşitli gözlem teknikleri kullanan uydular, gezegenin yüzeyine bakınca geçmişiyle ilgili ipuçlarına da ulaştılar.
Mars, diğer gezegenlere kıyasla Dünya’ya en çok benzeyen bir kardeşi gibi. Dünya ile birlikte Güneş’in yaşam alanında yer alan tek gezegen. Üzerinde yaşanabilir sıcaklığa ve sıvı suyu tutabilme kapasitesine sahip. İnsanlar da yaklaşık 400 yıldır teleskoplarını Mars’a çevirip bu gizemli gezegeni gözlüyor. Fakat Mariner 9 ve Viking yörünge araçlarının başlattığı gözlemler gezegen hakkında daha kapsamlı bilgi sahibi olmamızı sağlamıştı.
Mars Global Surveyor, Mars Odyssey, Mars Express ve Mars Reconnaissance Orbiter araçları kullandıkları çeşitli sensörler yardımıyla Mars haritasını hiç olmadığı kadar hassas ve detaylı hale getirdiler. Bu yörünge araçları gösteriyor ki Mars yüzeyi aslında bilimcilerin düşündüğünden çok daha yaşlı. Sözgelimi 4 milyar yıl önce şekillendiği düşünülen bölge (haritada koyu kahverengi renkli olan) üç kat daha geniş.Yeni harita Mars’ın yakın zamana dek jeolojik olarak aktif olduğunu ve yüzeyinde su blunduğu düşüncesini destekler nitelikte.
Mars’ın detaylı haritası ve açıklamaları için buraya tıklayın