NASA yakında Mars’a insanlı bir uçuş hazırlığında. Bunun için öngörülen en yakın tarih 2030. Bununla birlikte asıl amaçlanan günün birinde kızıl gezene yerleşmek, orada bir koloni kurmak. İnsanlı uçuşların ilklerinde astronot seçimi büyük önem taşıyor. Görevin maliyeti ve sürdürülebilirliği seçilen ekibe bağlı. Kas gücüne değil de beyin gücüne gerek duyulan uzay görevlerinde erkekler yerine daha ince yapılı olan kadınların seçilmesi görev maliyetlerini oldukça düşürüyor.
Mars görevi için bugünlerde en çok konuşulan konulardan biri de ekibin tamamının kadınlardan oluşması. Erkeklere göre daha ince olan kadınlar, taşınacak daha az yük anlamına geliyor. Bu kadarla sınırlı da değil. Kadınlar erkeklere göre daha az yiyor ve daha az kalori tüketiyor. Mars’taki hayata hazırlanmak için Hawaii’de yürütülen yaşam simülasyonlarında kadın erkek kalori tüketimi günde bazen 1470’e karşı 3450 olarak gerçekleşmiş. Kadınlar 2000 kalorinin üzerine nadiren çıkarken, erkeklerin 3000 kaloriyi aşması sıradan bir olaymış. Yanlarında kısıtlı miktarda yiyecek bulunan ya da kendi yiyeceklerini zor koşullarda yetiştiren, su sıkıntısı çeken bir ekipte kadınları seçmenin avantajları olduğu açıkça belli.
Bu fikre karşı çıkanlar da var elbette. Karşı görüştekiler kadınların daha hassas olduğunu, kozmik radyasyondan erkeklere göre daha fazla etkilendiklerini öne sürüyorlar. Uzayda astronotların yakalanabilecekleri hastalıklar karşısında görevin başarısının tehlikeye düşeceği görüşü de karşı görüşler arasında dile getiriliyor.