Tabiat Tarihi Müzeleri, insanları günlük yaşam içerisinde bilimle buluşturan oldukça önemli yerler. Özellikle de çocukları araştırmaya, sorular sormaya iten ve küçük kafalarında evrenin tüm işleyişine dair büyük fikirler oluşturan olmazsa olmaz mekanlar. Türkiye’de de bu görevi üstlenmiş olan ve özellikle de çocukluğu Ankara’da geçmiş olan çoğu kişinin ilkokul ziyaretleriyle bu dünyaya ilk adımını attığı yer ise Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü bünyesindeki Tabiat Tarihi Müzesi.
MTA Tabiat Tarihi Müzesi, dünyadaki gelişmeleri de bünyesine katarak yeni binasında heyecan uyandırmaya devam ediyor. Planetaryum ile birlikte hizmete giren “Bir Küre Üzerinde Bilim” de gerçekten hayranlık uyandırıcı ve bir o kadar bilgilendirici. Özel bir salon içinde yer alan beyaz bir küre ve buna doğru dönük dört farklı projeksiyon cihazı, okuyarak ya da dinleyerek öğrendiğimiz bir çok bilimsel gerçeği canlandırarak gözlerimiz önüne seriyor.
Bir Küre Üzerinde Bilim (Science On A Sphere), Amerikan Ulusal Okyanus ve Atmosfer Yönetim Kurumu (NOAA) bünyesinde geliştirilmiş ve bizzat kurum tarafından dünyadaki belirli merkezlere talep doğrultusunda kuruluyor ve sürekli olarak güncelleniyor. Veritabanında yer alan yüzlerce konu bir operatör tarafından kontrol edilerek gösterime sokuluyor.


Bir Küre Üzerinde Bilim hakkında daha fazla bilgi edinemek için buraya tıklayarak NOAA web sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
MTA Tabiat Tarihi Müzesi Sanal turu için tıklayın.
MTA Müzesi içindeki planetaryum ilgi çekici bir deneyim sunuyor.


