Twitter etiketi “hashtag” modern yaşamın bir sembolü haline geldi ancak tarihi belki de Neanderthallerin mağara oymalarına kadar dayanıyordur?

Antropolog Clive Finlayson liderliğindeki bir grup Avrupalı bilimci, bu tür tarafından oluşturulmuş ilk sanat eserlerinin kanıtlarını Cebelitarık’taki Gorham Mağarası’nın duvarlarında keşfettiler. Fransız Ulusal Bilimsel Araştırma Merkezi’nde tarih-öncesi dönem uzmanı olan William Rendu keşfi, Neanderthal kültürü hakkındaki kavrayışımıza büyük bir katkı olarak nitelendiriyor: “Bu, Neanderthaller’in sadece erken modern insanlarla başladığı düşünülen, karmaşık sembolik düşünce ve ‘özetle ifade’ kabiliyeti geliştirebilme kapasitesine sahip olduklarına yönelik yeni ve oldukça güçlü bir kanıt”.

Son bulguyu destekleyecek şekilde bilimciler yakın zamanlarda Neanderthaller’in ölülerini gömdüklerini, kendilerini kırmızı ve siyah pigmentlerle boyadıklarını, vücutlarını kabuklar, tüyler ve taşlarla süslediklerini ve hastalarla yaşlılara baktıklarını keşfetmişlerdi. Ancak bugüne değin bir Neanderthal sanatı bulunabilmiş değildi.

Mağara duvarının tabandan 40 cm. yukarısında bulunan desen, kısmi olarak kesişen toplam sekiz çizgiden oluşuyor. Duvar deseninin üzerinde Neanderthaller’in imzası olarak bilinen taş aletlere ait bozulmamış bir katman tespit edilmiş. Araştırmacılar, desenin tesadüfi olarak meydana gelmiş olma olasılığını elemek üzere desen üzerindeki oyukları analiz etmişler. Buna göre desenin keskin bir taş alet kullanılarak defalarca aynı yere vurma suretyle oluşturulduğu keşfedilmiş. Çizgilerin birinin üzerinde en az 54 en çoksa 317 vuruş tespit edilmiş.