HAT-P-11b adını gökbilim meraklıları hatırlayacaklar. Bundan birkaç yıl önce bulunan Güneş Sistemi Dışı Gezegenlerden birisi bu gezegen. Bir sanatçının fırçasından çıkmışçasına pembe bir renge sahip ve Dünya’ya 124 ışık yılı uzaklıkta. Gökbilimciler yaptıkları araştırmalar sonucunda gezegende su olduğunu keşfettiler.
Güneş Sistemi dışında keşfedilen birçok gezegen oldu. Bunların bazılarında su bulunduğu da anlaşıldı. Fakat bu gezegenlerin çoğu Jüpiter büyüklüğünde devlerdi. HAT-P-11b ise üzerinde su bulunan en küçük gezegen olma özelliği taşıyor. Küçük dediğimize bakmayın, bu gezegen Dünya’nın yaklaşık dört katı büyüklüğünde, Neptün ölçülerinde.
Maryland Üniversitesi gökbilimcilerinden Jonathan Fraine, Hubble, Spitzer ve Kepler uzay teleskoplarını kullanarak yaklaşık 1,5 yıl bu gezegen üzerinde çalıştı ve suyun varlığını ortaya çıkardı. Gezegende su buharı gibi pek çok gaz, ışığın belli frekanslarını absorbe ediyor. HAT-P-11b, Dünya ve kendi yıldızı arasında bir konuma geldiğinde gezegenin atmosferi yıldız ışığının bir kısmını filtreledi. Gökbilimciler de kızıl ötesi ışıklar yardımıyla gezegenin su içerdiğini belirlediler.