Fareler, Örümcekler, Hamamböcekleri… Çoğu insan itiraf edemese de korkar. Bu korkuların sağlıklı tarafları var: Kaçmak da türün devamını sağlayan özelliklerden. Ya korkudan artık sağlıklı bir yaşam sürdüremiyorsanız? Korkuyu kesip atabilsek? İster miydiniz?

Örümcek korkusu olan 44 yaşındaki bir iş adamı, beklenmedik bir şekilde korkusundan kurtuldu. Ne ki İngiltere’deki Brighton ve Sussex Tıp Akademileri’nde çalışan Nick Medford’a göre örümcek korkusundan kurtulması bir yan etki:

Bir anda nöbetler geçirmeye başlayan iş adamının beyin taramalarında, amigdala bölgesinde bir anormallik tespit edildi. Temporal lobda yer alan amigdalanın pek çok işlevi arasında duygular tepkiler de yer alıyor. Sonraki incelemeler, hastanın beynindeki anormalliğin sarkoidoz denilen bir rahatsızlıktan kaynaklandığını gösterdi. Sarkoidoz, bağışıklık sisteminin anormal çalışmasından ortaya çıkan bir rahatsızlık. Sırasıyla sarkoidoz da granülomatöz ensefalite, yani beyinde iltihapla doku ölümüne yol açmıştı bu kişide.

Lobotomi ile beynindeki iltihaplı doku alınan hastada, tedavi sonrası bazı beklenmedik gelişmeler görüldü. Bunlardan ilki müziğe katlanamamasıydı. Midesi kasılarak tepki veriyordu. İkincisi ise eski örümcek korkusunun sona ermesiydi. Müziğe katlanamama hali bir süre sonra geçtiyse de eskiden örümcek korkusundan, uzaktan tenis topu atarak hakkından geldiği örümceklerden artık korkmuyor, hatta onlara dokunabiliyor, hatta ilginç buluyordu. Ne ki toplum önünde konuşma kaygısı gibi diğer korkuları aynen yerli yerinde duruyordu.

Hastayı gözlemleyen Nick Medford, beyindeki tek bir fobinin bu şekilde sona ermesini açıklamanın zor olduğunu söylüyor. Ancak, belki de lobotomi alınan sol amigdala’nın alınması, hastada panik yaratan korku ile ilişkili sinir yollarını etkisiz hale getirmiş olabileceğini düşünüyor. Söz konusu hastada benzer başka fobiler olmadığı için tek örnekten yola çıkılamayacağını, ancak epilepsi yüzünden temporal lobu alınan diğer hastalarda yapılacak gözlemlerle konunun ışığa kavuşabileceğini savunuyor.

Lobotomi fobilerin giderilmesi için biraz sert bir yöntem! Beden bütünlüğüne müdahale etmeden amigdala işleyişine etki etmek zor olsa da fobilerin tansiyon hapları ile giderildiği, beynin belli bölgelerinin uyarılması ile korku veren anıların silindiği biliniyor.

Kaynaklar:
http://www.newscientist.com/article/dn26483-arachnophobia-chopped-out-of-a-mans-brain.html#.VFSkOfmUeWX
http://www.washingtonpost.com/news/speaking-of-science/wp/2014/10/31/man-is-cured-of-arachnophobia-by-losing-a-chunk-of-his-brain/
http://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/13554794.2013.873056#.VFSpx_mUeWV
http://www.iflscience.com/brain/scared-spiders-mans-arachnophobia-was-cut-out-his-brain