Yeni bir çalışmada bulunduğuna göre, oksitosin hormonunun sentetik nazal formülasyonu tek bir tedaviden sonra, sağlıklı erkeklerde kalori alımını, özellikle yağlı gıdaların tüketimini azaltıyor.
California San Diego’da, Endokrin Topluluğu 97. Yıllık Toplantısı’nda, 8 Mart 2015’te sunulan çalışmanın sonuçları oxytocin’in besin alımını azalttığını gösteren hayvan çalışmalarını teyid ediyor.
Bildirildiğine göre, oxytocin burun spreyi, normal ya da aşırı kilolu olup olmadığından bağımsız olarak, erkeklerin tedaviden bir sonraki kahvaltıda tükettiği kalori sayısını düşürdü. Ayrıca, araştırmacılar, oxytocin’in vücudun kan dolaşımından şekeri (glükoz) başarıyla temizleme yeteneği olan insülin duyarlılığı gibi metabolik değerleri geliştirdiğini de buldu.
Boston, Harvard Tıp Okulu’ndan Doç. Dr. ve baş araştırmacı Elizabeth Lawson, sonuçların gerçekten çok heyecan verici olduğunu söylüyor; daha ileri çalışmaların gerekli olduğunu; ama, obezite ve yarattığı metabolik sorunlar için, oxytocin’in umut verici bir tedavi olabileceğini düşündüğünü de vurguluyor.
Lawson ve meslektaşları çalışmayı 25 sağlıklı erkek denekle gerçekleştirdi. Erkeklerden 13’ü sağlıklı, diğer 12’si de kilolu ya da obezdi. Rastgele ayrılan deneklere, aç karnına tek doz (24 Uluslararası Birim) oxytocin burun spreyi ya da bir plasebo (ilaç olmayan ilaç) verildi. Denekler kendilerine hangi türde ilacın verildiğinden habersizdi.
Bir saat sonra, denekler bir menüden kahvaltı seçti. Her tabak iki porsiyondu. Yemekten sonra, araştırmacılar her deneğin ne kadar kalori yediğini ölçtü.
Başka bir seansta, deney denekler üzerinde yinelendi; ama bu kez, her bir deneğe önceki tedavide uygulananın tam tersi ilaçlar verildi. Araştırmacılara göre, deneklerin her deneyden önceki üç günde, besin tüketimine ilişkin bildirimleri arasında bir fark yoktu.
Çalışmaden elde edilen veriler, plasebo ile karşılaştırıldığında oxytocin burun spreyi aldıktan sonraki yemekte deneklerin ortalama 122 kaloriyi ve 9 gram yağı daha az yediklerini gösterdi. Lawson’a göre, ciddi bir yan etki yoktu, ayrıca plasebo ile oxytocin arasında bir yan etki farkı da yoktu.
Araştırmacılar oxytocin’in iştah ya da kandaki iştah düzenleyen hormonların üzerinde beyan edilmiş bir etkisinin olmadığını da keşfetti. Lawson, bu nedenle, oxytocin’in kalori alımını nasıl etkildeğinin henüz belirsiz olduğunu söylüyor. Klinik öncesi çalışmalarda, beyinde, iştah azaltma yöntemlerine oxytocin de dahil edildi. Lawson’a göre, oxytocin’in cinsiyete özgü etkileri bulunuyor ve bu nedenle her iki cinste daha uzun süreli tedaviler için, kadınlar üzerinde de çalışmalara gereksinme var.
YAZANIN NOTU: Lütfen denemeyiniz.