CNRS- Bordeaux Üniversitesi ve EPHE’den, Helene Coqueugniot ve meslektaşlarının oluşturdukları 3B görüntü en eski, travmatik beyin hasarını kanıtladı.
İsrail’in Aşağı Galilee Bölgesi’nde, Qafzeh’te bulunmuş, 12-13 yaşlarındaki Paleolitik çoçuğun ölümüne yol açan koşullar gizemini koruyordu. Günümüzden yaklaşık yüz bin yıl önce yaşamış bu çocuğun kafatasındaki lezyona iyileşmiş bir travmanın yol açtığı düşünülüyordu. Ancak, ekibin açık girişli Plos One adlı dergide, 23 temmuz 2014’te yayınladıkları çalışmaya göre, Paleolitik çocuğun kafatasının 3B görüntüsü beyin hasarına neden olan, şiddetli bir kafa travmasını ortaya çıkardı.
Coqueugniot ve ekibinin, hasarın nasıl olduğunu daha iyi anlamak ve çocuğu etkileyen yaranın bilimcilerce yeniden değerlendirilmesini sağlamak amacıyla oluşturduğu 3B görüntü, kafatasında meydana gelmiş çökme kırığının çizgisel kırıklarla çevrelendiğini gösteriyor. Ekip, bu kırığın genellikle kesici ve delici olmayan bir aletle kişiler arası şiddetin ya da belki de kazayla oluşmuş bir darbenin neden olduğu bir künt travma olduğunu öngörüyor. Çökme kırığı çocukta, büyük olasılıkla, kişilik değişimi, hareket denetimsizliği ve sosyal iletişimde güçlük gibi olası sonuçlara yol açmıştı.
Çalışma, Paleolitik çocuğun kafatasındaki hasarın yol açtığı iç kemik lezyonlarının daha iyi anlaşılmasına; bunların yumuşak doku üzerindeki etkilerinin incelenmesine ve kafa travmasını çevreleyen olayların yeniden değerlendirilmesine yardımcı olacak çocuk kafatasının tıpkı üretimi için gerekli beyin ölçüsünü de öngörüyor.
Güneydoğu Asyalı bu çoçuğun şiddetli beyin travması geçirmiş en eski insan olduğunu belgeleyen çalışmaya göre, çocuğun gömütünde, vücut konumu ve göğüslerinin üzerinden geçerek uzanan iki geyik boynuzunun bulunması da törensel bir defin törenine işaret ediyor. Bu da, çocuğun ölümünden sonra da sosyal bir ilgi gördüğünü düşündürüyor.