İlk pantalon denebilecek giysileri giyenlerden birinin Türkler olduğu söyleniyor. Sürekli at binen, yaşamları at üstünde geçen kavimler için bacaklarını at üstünde olmanın getirdiği tahrişten koruyacak, aynı zamanda da hareket özgürlüğü sağlayacak bir giysi giymelerinde şaşacak bir yan yok. Geçtiğimiz günlerde Turfan şehri yakınlarında bulunan bir mezarlıktan çıkarılan 3000 yıldan daha yaşlı pantolonlar da bunu kanıtlar nitelikte.

Belki ilk pantolonu biz giymişiz ama, şu anda kullandığımız sözcüğün kökeni atalarımızın yaşadığı Orta Asya’da değil, Avrupa’da. Eski Yunanca’da “leon” sözü aslan anlamına geliyor. Bu sözden türetilen ve erkeklere verilen bir isimse Pantaleon. Pantaleon sözü, tüm aslan ya da komple aslan gibi yiğit bir kişiye verilen isimlerden. Bu erkek ismi yıllarca sıradan bir isim olarak kullanılmış. Ne var ki Hristiyan azizlerinden birinin adı da Pantaleon’muş. Venedik kentinin San Pantalone semtine adını veren de bu aziz Pantaleon.

6697728_orig

İtalyanların, özellikle de Venediklilerin ortaçağdan beri çok sevdiği geleneksel tiyatroya Commedia dell’arte adı veriliyor. Bu oyundaki Pantalone adlı karakter, San Pantalone mahallesinden cimri ve gülünç bir ihtiyarı canlandırıyor. Dizden bağlı bir tür bol pantalon, bu karakterin sahne giysisi. 1670’lerde İngiltere’de buna benzer bir giysi moda olunca, insanlar alaycı bir yaklaşımla bu giysiye hemen “pantaloon” adını yakıştırmışlar. Sonraları ayak bileğine kadar inen pantalonlar da bu furyaya katılmış ve günümüzde kullandığımız haliyle sözcüğü biz de 19. yüzyıldan başlayarak Fransızca’dan almışız.