Kollar sallanınca bacaklara adım atacağını söyleyen yeni bir protez, felçli insanların yürümesine yardımcı olacak sinirsel iletimi sağlıyor.
Kolları sallamanın doğal hareketi, bir gün, felçli bacakların hareket etmesini sağlayabilir. Japonya, Okazaki’deki Doğal Bilimler Ulusal Enstitüsünden Syusaku Sasada ve meslektaşlarının 13 Ağustos’ta Journal of Neuroscience’ta tanımladığı bir düzenek, kollar ve bacaklar arasında, omurilik hasarlı alanları atlatabilecek yapay bağlantı oluşturuyor.
On sağlıklı erkek üzerinde yapılan bir deneyde denekler; kablolarla bacak ağırlığını destekleyen ve bedenlerini tutan, düşük sürtünmeli bir düzeneğe, bilimcilerin hafif hareketlerini görmesini sağlayacak biçimde yan yatırıldı. Araştırmacılar, bacakların uyaranlarla denetimini sağlamak üzere bacakların serbest bırakılmasını istedi. Protez vücudu saran bir kaç bileşenden oluşuyor: Elektrotlar, düzeneğe bağlı denek kolunu sallayınca, omuz kaslarında ortaya çıkan etkinliği saptamaya yarıyor.
Saptanan etkinlik sinyalleri sonra, bilgisayar yardımıyla omurga ve ayak bileği yakınındaki bir sinire iletilen uyaranlara dönüştürüldü. Denekler kolunu sallayınca bacaklarının da hemen yürüyüş hareketi başlattığı gözlendi. Kolların sallanma hızı arttıkça bacakların hareketi de hızlandı ve kolların sallanma hızı yavaşladıkça ya da cihaz kapatılınca bacaklardaki hareket hızı da yavaş yavaş azaldı. Farklı deneylerde, parmak hareketinin de yürümeyi tetiklediği görüldü.