Bilgisayarlar sanat tarihçisi olma yolunda ilerliyor. Yeni bir program resimlerin üslubunu örneğin, soyut, izlenimci ya da Barok olup olmadığını anlayabilir ya da sanatçılar üzerindeki olası etkilerini açıklığa kavuşturabilir.

GÖRSEL 1: Yeni bir bilgisayar programı Frédéric Bazille’in yapıtı (solda) ile Norman Rockwell’in yapıtı (sağda) arasında zorlukla farkedilen bağlantıyı belirleyebildi.
(Wikimedia Commons; Shuffleton’s Barbershop © SEPS by Curtis licensing, Norman Rockwell Museum Digital Collection)

Program tasarımcıları yaklaşık 1710 resime bakarak işe başladı. Her bir çalışma için, program sandalye, soba, ocak gibi günlük ögeleri yanı sıra da renkleri, kompozisyonu ve fırça darbelerini içeren özelliklerini kaydetti.

ABD, New Jersey’de bulunan Rutgers Üniversitesinden bilgisayar bilimcisi Ahmed Elgammal ve arkadaşlarının 19 Ağustos’ta, Multimedia Tools and Applications’da yayınladıkları rapora göre, program bu özelliklerin listeleriyle referans resimlerden yapılmış listeleri karşılaştırarak, bilinmeyen resimlerin üslubunu ve hangi zamanda yapıldığını, yaklaşık yüzde 70 oranında çözdü.

Elgammal, programın incelemelerinin sanatçıların etkilerine bakmanın yeni bir yöntemi olabileceğini de söyledi. Program örneğin Fransız izlenimci ressam Frédéric Bazille ile Amerikan resim sanatının ikonu Norman Rockwell arasında bir bağlantı olduğunu öne sürdü.

Programa göre, Bazille’in 1870 tarihli “Condamina 9. Sokak, Stüdyo (Studio 9 Rue de la Condamine)”; (aşağıda solda) adlı yapıtıyla Rockwell’in 1950 tarihli “Shuffleton Berber Dükkanı (Shuffleton’s Barbershop)”; (aşağıda sağda) adlı yapıtı çok benziyor. Her iki resim de çok benzer konumlandırılmış pencereyle (mavi dikdörtgen) benzer kompozisyonlara (kırmızı çizgiler) ve nesnelere (sarı yuvarlaklar) sahip.

scivis_circles

GÖRSEL 2: Her iki yapıttaki benzerlikler
(Wikimedia Commons; Shuffleton’s Barbershop © SEPS by Curtis licensing, Norman Rockwell Museum Digital Collection)

Princeton Üniversitesinden sanat tarihçisi Emily Spratt’a göre, bu benzerlik yalnızca bir rastlantı da olabilir; üslupsal olarak birbirine benzeyen iki resim sanatçıların arasında tarihsel bir ilişki olduğunu garantilemez. Öte yandan, bir resme bakan ve hakkında pek çok bilgi veren, hatta onu tarihte konumlandıran bir bilgisayar programı hayal edebildiğini belirten Spratt, “Belki de gelecekte, bilgisayar görü teknolojileriyle” gerçekten de bir cep sanat tarihçisine sahip olabileceksiniz.” diyor.

scivis_pope

GÖRSEL 3: Diego Velázquez’in 1650 tarihli “Papa Innocent X (Pope Innocent X)”; (solda) Francis Bacon’un 1953 tarihli ’te yaptığı “Velázquez’in “Papa Innocent X’in Portresi’nden Sonraki Çalışma (Study After Velázquez’s Portrait of Pope Innocent X)”; (sağda).
(Nathan Emory Coffin Collection of the Des Moines Art Center; Wikimedia Commons)

KAYNAK