Yeni okuma öğrenenler başlangıçta metinleri yüksek sesle okurlar. Sessiz okumaya alışmaları zaman alır. Beynin okumayı sessiz bir monoloğa çevirmesi zamanla olsa da içinizden kitap okurken zihninizde neler olduğu pek de bilinmiyordu. Bir grup İtalyan araştırmacı bu soruya yanıt aradı.

Araştırmalar gösteriyor ki siz bu yazıyı okurken beyniniz kendi kendinize konuştuğunuzu düşünüyor ve buna göre davranıyor. Beynin içinde ne olduğunu anlayabilmek için araştırmacılar çeşitli beyin tümörlerinden dolayı ameliyat olması gereken 12 erkek ve 4 kadın hasta üzerinde çalışmışlar. Nöroşürji sırasında hastaların beynindeki Broca bölgelerine (beynin konuşmadan sorumlu kısmı) bu bölgedeki aktiviteyi görüntülemek için birer elektrod yerleştirilmiş. Operasyon sırasında lokal anestezi kullanıldığı için hastaların bilinci açıkmış.

Çalışmanın ilk kısmında hastalardan bazı sözcükleri ve cümleleri yüksek sesle okumaları istenmiş. Bu sırada araştırmacılar konuşmanın ses dalgalarını ve beyindeki elektrik sinyallerini ölçmüşler. İkinci bölümdeyse hastalar daha önce söyledikleri sözcükleri ve cümleleri bu kez sessizce okumuşlar. Bu aşamada ilginç bir şey meydana gelmiş. İlk bölümde sözcükleri ve cümleleri seslendiren Broca bölümündeki aktiviteyi, beyin sessiz okuma kısmında taklit etmiş.

Bu bilginin değişik biçimlerde kullanılabileceği söyleniyor. Sözgelimi “afazi” gibi konuşma bozukluklarını gidermede elde edilen veriler önemli bir yer tutabilir.