Şangay ve San Francisco arası 9873 km. Bir grup Çinli araştırmacı, bu mesafeyi 100 dakikada katetmeyi hedefliyorlar.

Çin’deki Harbin Teknoloji Enstitüsü Karmaşık Akım ve Isı Transferi Laboratuvarı araştırmacıları, denizaltıları su altında yüksek hızlara çıkaracak teknolojiler üzerinde çalışıyorlar. Bunun için üzerinde çalıştıkları yöntem, dev bir hava kabarcığı yardımıyla süperkavitasyon oluşturmak. Bu yöntem şimdilik bazı torpidoları su altındaki sürtünmeden kurtarıp hızlandırmak için kullanılıyor. Teorik olarak hedeflenen, sesin su altındaki hızına (saatte 5800 km) ulaşmak. Bu yöntemle sözü edilen şehirler arasındaki deniz ulaşımı iki saatin altına inecek.

518387544-Chinese-Researchers-Might-Be-Creating-Supersonic-Submarine

Tahmin edebileceğiniz gibi bu teknolojinin uygulanabilmesinde bazı zorluklar var. Sözgelimi denizaltının hava kabarcığını koruyabilmesi için yüksek hızlarda fırlatılması gerekiyor. Hava kabarcığının içinde, geleneksel motorlar da geriye püskürtebilecekleri su olmadığı için işe yaramıyor. Bu zorlukları aşmak için araştırmacılar denizaltı gövdesini sürekli ıslak tutacak bir sıvı-zar katman oluşturmayı hedefliyor. Bu sıvı-zar içinde yeterli hıza ulaşacak araç süperkavitasyon moduna geçecek ve sürtünme kuvvetleri kontrol altında tutularak, sesten hızlı ilerlemeye başlayacak.

Bu zorluklar aşılsa bile aracın ihtiyaç duyduğu bir şey daha var: böylesi uzun mesafeyi katedebilecek yetenekte roket motorları. Henüz teorik bir çalışma olsa da, gelecek için umut vaat ediyor.

kaynak