Bilimciler, sonunda, Sibirya’nın gizemli çukurlarına inebildiler ve pek çok şaşırtıcı fotoğrafın yanı sıra, çukurları oluşturan nedenlerin anlaşılmasına katkı yapacağı umulan verilerle döndüler.
Rusya’nın Yamal Yarımadası’nda bulunan çukurlar, bir uçak pilotunun Temmuz 2014’te onları fotoğraflamasıyla ilk kez saptanıp, duyurulmuştu.
Bu duyumun ardından doğal olarak, Internet ortamında, çukurların oluşumuyla ilgili, yer altı patlamaları; meteorit çarpmaları ya da yaratıkların varlığı gibi çeşitli komplo teorilerini içeren bir patlama yaşanmıştı.
Business Insider Australia’da yer verilen Peter Farquhar imzalı bir rapora göre, Rusya Kutup Keşifleri Merkezi’nden bilimciler, yakınlarda en büyük çukurun dibine inebildi.
Tabanında donmuş bir gölün bulunduğu çukurun çapı 16 m, derinliği de 10,5 m. Bilimciler yaz aylarından beri bu iniş için bekliyorlarmış; çünkü bu dönemlerde yukarıdan akan çamurlu bir sıvı yüzünden göl üzerinde durabilmek olası değilmiş. Ancak hava sıcaklığının -11 santigrat dereceye düşmesiyle göl donmuş; bu sayede de iniş gerçekleşmiş.
Bilimciler’in çukurun dibine iniş amacı çukurların oluşmasına neden olan olguyu anlamak.
Teorilerlerden biri yeraltı gaz patlamalarının bu çukurları oluşturmuş olabileceği. Bilimciler de şimdilerde bu teorinin doğruluğunu araştırıyorlar.
Bilimcilerin yaptığı sıra dışı gözlemlerden biri en büyük çukurun iki tektonik fay’ın kesiştiği bir bölgede olması. Ancak bölge sismolojik duyarlılık bakımından oldukça durgun; yine de bilimciler çukurun altındaki sıcaklığın normalden daha yüksek olduğunu saptamış.
Bilimciler, bu coğrafyada aniden ortaya çıkan bu çukur-uçurumlara yol açan neden hakkında bir fikre sahip olmuşlarsa da emin olmak için, bir süre geçmesi gerektiğini söylüyorlar: Rusya Kutup Keşifleri Merkezi’nin direktörü Vladimir Pushkarev’in The Siberian Times adlı yayına yaptığı açıklamaya göre planlanan bütün sondajlar yapılmış, ölçümler tamamlanmış. Şimdi bilimcilerin gereksinme duyduğu tek şey, bu verileri değerlendirilebilecekleri süre.
Bir başka teoriye göre de çukurlar yeni değil, ama daha önce hiç farkedilmemişti.
Bu yüzden araştırmacılar bu uzak bölgeden, uydularla benzer alanların kaydedilip kaydedilmediğini de araştıracak. Bunun için 1980’lere kadar bir geçmişe uzanıp uydu kayıtlarını inceleyecekler.
Bu arada tırmanış sırasında, Vladimir Pushkarev tarafından çekilmiş enfes görüntüleri aşağıda izleyebilirsiniz.
IMAGES CREDIT: Vladimir Pushkarev/Russian Centre of Arctic Exploration