İngiltere’de araştırmacılar sidiği doğrudan elektriğe dönüştüren bir pisuvar geliştirdi. Pisuvar mülteci kamplarını aydınlatmada kullanılabilir. Teknoloji, idrarı parçalayarak yaşayan ve yan ürün olarak elektrik üreten minik organizmaları içeren, bir dizi mikrobiyal yakıt hücresini kullanıyor.

Pisuarın 2013 yılında manşetlerde de yer alan daha eski bir modeliyle bir cep telefonunu başarıyla şarj edebildiği gösterilmişti. Ancak, İngiltere Bristol’daki West of England Üniversitesinden bir araştırma ekibi bu teknolojinin çok daha uygun bir kullanımını bulmak istedi. Ekip şimdilerde, idrardan başka hiçbir şey kullanmadan mülteci kamplarını aydınlatmak amacıyla Oxfam adlı bir yardım kuruluşuyla birlikte çalışıyor.

Yurtlarından ya da yerlerinden olmuş insanların yaşadığı mevcut çoğu mülteci kampı ya da kamp elektriksiz. Bu da kamp sakinlerini özellikle de kadınları, gece yataklarından kalkıp tuvalete giderken, kötüye karşı savunmasız kılar. Araştırma ekibi, dünyada savaş, doğal felaket ya da kıtlık gibi nedenler yüzünden evlerinden olmuş insanların daha güvende hissetmeleri için, pisuvarı yalnızca tuvaletleri değil kampdaki başka alanları da aydınlatacağını umuyor. Bu ayrıca, kampdaki genellikle hijyenik uygun tesisat yokluğunda ortadan kaldırılamayan atık ve kirlilik miktarını azaltmaya da katkı sağlar.

Proje lideri Ioannis Ieropoulos basın açıklamasında şöyle diyor: “Mikrobiyal yakıt hücreleri kendilerinin büyümesi ve varlıklarını sürdürmek için idrarla (yakıt) beslenen canlı mikropları kullanarak çalışır. Mikrobiyal yakıt hücreleri mikrobiyal büyüme için biyokimyasal enerjinin bir bölümünü kullanan geçerli bir sistemdir ve doğrudan elektriğe dönüşür, öyle ki biz buna idrar-trik ya da idrar gücü diyoruz. Bu teknoloji neredeyse, olabildiğince çevre dostu; fossil yakıtları kullanmaya gerek duymayız, ayrıca kaynağı oldukça bol olacak bir atık ürünü etkin bir şekilde kullanıyoruz.”

Şu anda her bir mikrobiyal yakıt hücresinin üretim maliyeti 1,5 USD; ayrıca mevcut prototipi kurmak, oldukça ucuz: yaklaşık 900 USD. Daha da iyisi, teknoloji aslında sonsuza dek işleyecek. Yani, insanlar işemeyi sürdürdükçe, elektrik her zaman olacak.

Üniversite şimdilerde, çalışanların ve öğrencilerin sidiğini kullanarak kampusun aydınlatılmasında pisuvarın gücünü deniyor. Pisuvarın kurulması için en uygun yer olarak da kampus pub’ının yanı seçilmiş, yani deney için gerekli idrar kaynağını yaratmaya istekli katılımcılar bakımından da sıkıntı yok.

Pisuvarı merak ediyorsanız, aşağıdaki videoyu izleyebilirsiniz.

GÖRSEL ve VİDEO: University of the West of England

KAYNAK