Işığı büküp, görselliği artırmak için çeşitli lensler kullanıyoruz. Uzakları görmek için teleskoplar, çok küçük şeyler için mikroskoplar ya da sıradan gözlükler hayatımızın içinde. Bir grup araştırmacı bu tip sıradan lensler kullanarak görünmezlik sağlayan aygıtlar yapmışlar. Üstelik bu aygıtlara hangi açıdan bakarsanız bakın görünmezlik etkisi kaybolmuyor.

Rochester Üniversitesi’nden Joseph Choi ve John Howell’in yürüttüğü araştırmaya göre neredeyse herkes evinde böylesi bir görünmezlik aygıtı yapabilecek. “Ana fikri ışığı alıp sanki orada değilmiş gibi nesnelerin etrafından dolaştırmak olan yüksek teknolojili ya da egzotik malzemeler kullanan ürünler var,” diyor Howell. Radardan, Elektromanyetik radyasyondan, sesten, hatta dokunmaktan gizlenmeye yarayan pek ok işlevsel görünmezlik pelerinleri yapıldı. Fakat Choi ve Howell’in aygıtı sıradan lensleri belli bir şekilde dizerek nesnelerin optik olarak gözden yitirilmesini sağlıyor.

vXRwO1z

Nesnelerin görünmez olması ama arka planın görünür kalmasını araştırmacılar lenslerin birbirine olan uzaklıklarını koordine ederek sağlıyorlar. Lenslerin bu şekilde dizilimi, nesnelerin yalnızca tek bir açıdan bakınca görünmez olmasını da engelliyor. Bu dizilimde nereden bakarsanız bakın görünmezlik değişmiyor.

“Bu bizim bildiğimiz kadarıyla görünür ışığı aktararak çalışan ilk üç boyutlu, çok yönlü görünmezlik aygıtı,” diyor Choi. Geniş lensler kullanıldığında aygıt geniş nesneleri gizleyebiliyor ya da geniş nesnelerin çevresinin görülebilmesini sağlıyor. Choi’ye göre kamyon şoförleri bu yöntemi kullanarak araçlarındaki kör noktalarını görebilirler. Kör noktalardan dolayı yaşanan kazaları düşünürsek, bu aygıtın gerçek hayattaki kullanımında bir avantaja daha sahip olduğunu söyleyebiliriz.

dpIag3i

Peki görünmezlik aygıtınızı nasıl yapacaksınız? Araştırmacılar şöyle anlatıyor:
– Odak uzunlukları f1 ve f2 olan iki farklı lensten ikişer tane alın. (Toplamda 4 lensiniz olacak, iki tane f1, 2 tane de f2)
– İlk iki lensi odak uzunlularının toplamı kadar uzaklığa yerleştirin. ( f1 ilk lens, f2 ikincisi. Aralarındaki uzaklık t=f1+f2)
– Aynı işlemi diğer lenslerle de yapın. Bu da ikinci setiniz olacak.
– İki setin arasındaki uzaklık t2=2 f2 (f1+ f2) / (f1 — f2) olacak. İki f2 lensin arasındaki uzaklık t2 kadar olmalı.

NOTLAR:
– Akromatik lensler en iyi performansı sağlıyor.

– Fresnel lensleri toplam uzunluğu azaltmak için kullanılabilir. (2t1+t2)

– Toplam uzunluk azaldıkça kenar etkisi azalır, açıların aralığı artar.

Görünmezlik aygıtının basit bir gösterimini aşağıdaki videoda izleyebilirsiniz:

Aygıtın nasıl çalıştığının açıklamasını aşağıdaki videodan izleyebilirsiniz.

KAYNAK