Gökbilimciler, Güneş sistemi dışında pek çok gezegen keşfetmeyi sürdürüyor. Bunların birçoğu sıra dışı özellikler barındırıyor. Keşfi duyurulan son gezegenlerden biriyse Satürn benzeri halkalı bir gezegen; farkıysa ondan kat kat büyük olması. Bu yüzden astronomlar adı J1407b olan bu gezegeni “Süper Satürn” olarak nitelendirdiler.
Yeni gezegenin halkalarıyla birlikte Satürn’ün yaklaşık 200 katı büyüklüğünde olduğu söyleniyor. Asllında gökbilimciler gezegenin halkalarını doğrudan görmüş değiller, fakat ışık yansımalarından bu halkaların varlığını hesaplıyorlar. Discover dergisi editörü Corey Powell,gezegenin keşif öyküsünü şöyle anlatmış: “Astronomlar gözlemleri sırasında, yıldız ışığının titrediğini keşfettiler. Tıpkı bir ağacın dalları arasında titreyen Güneş ışığı gibi, yıldızların ışığı da gezegenin halkaları arasında titreşiyordu…”
Powell, j1407b’nin çevresinde her biri on milyonlarca mil genişliğinde olan 37 halkanın bulunduğunu söylüyor. Bazı halkaların arası daha sık, bazılarıysa daha geniş. Gezegen, Güneş’e benzeyen ama daha genç bir yıldızın çevresinde dönüyor. Powell’a göre gözlenen sistem aslında henüz bebeklik aşamasında. Bir anlamda dev bir bebek Satürn keşfetmiş gibiyiz.
2012 yılında keşfedilen ama detaylı analizinin yeni tamamlandığı Süper Satürn, Dünya’ya 400 ışık yılı uzaklıkta.