NASA, Los Alamos Ulusal Laboratuarı’nda geliştirilen lazer teknolojisinin, 2020 yılında gerçekleşecek Mars görevinde kullanılacağını duyurdu.

“Mars’a yeniden gidecek olmaktan dolayı oldukça heyecanlıyız.” Bu sözler Los Alamos Ulusal Laboratuvarı’ndaki gezegenbilimcilerden Roger Wiens’e ait. Wiens, bir süredir Mars’ta görev yapan “Curiosity”’nin ChemCam (Kimya ve Kamera Seti) verilerini işleyen ekibin başında. Bu ekip şimdilerdeyse yeni bir göreve hazırlanıyor. Mars’a gönderilecek yeni araca ChemCam’in yeteneklerini artıracak bir de SuperCam eklenmesi düşünülüyor. SuperCam lazer atışıyla maddelerin kimyasal özelliklerini ortaya çıkarıp analiz etmekte kullanılacak. Wiens SuperCam’in bugüne dek kullandıkları en iyi uzaktan algılayıcı olacağını söylüyor.

SuperCam Curiosity’nin Mars’taki yeteneklerini artıracak. Araştırmacılar yaklaşık 6 metre uzaklıktan yapılacak bir lazer atışıyla, vurdukları taşların ya da diğer hedeflerin içeriklerini kolayca öğrenebilecekler. Jeologlar bu yöntem sayesinde mineralleri ve organik malzemeleri araştırabilecek.

Kameranın özellikleri arasında görünür ışıkla yüksek çözünürlüklü renkli fotoğraflar çekmek olduğu gibi, kızılötesi görüntüler elde edebilmek de var. Bunun yanında yeni kamerayla ChemCam arasında ağırlık bakımından çok fark yok, üstelik neredeyse aynı miktarda bir alanı kaplıyor.

Uzay aracına eklenecek bir diğer kameraysa “Scanning Habitable Environments with Raman& Luminescence for Organics and Chemicals” (SHERLOC) adını taşıyor. Bu kamera mor ötesi ışınları kullanarak mineralleri ve organik yapıları tarayacak.

Curiosity, iki yıldır Mars üzerinde görevini başarıyla sürdürüyor. Bilimciler, 2020 yılında gerçekleştirilmesi planlanan Mars görevine daha gelişmiş aygıtlarla donatılmış uzay araçları göndererek araştırmalarını derinleştirmek istiyor.

kaynak